Data actualizării:
Data publicării:

Fiecare muc de țigară aruncat poate polua 100 de litri de apă. OMS avertizează asupra daunelor devastatoare ale industriei tutunului asupra mediului

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Sera Cocora: Pexels
Fotografie de la Sera Cocora: Pexels
OMS acuză industria că provoacă defrișări pe scară largă, poluare și emite milioane de tone de dioxid de carbon.

Industria tutunului este o amenințare mult mai mare decât cred mulți, deoarece este unul dintre cei mai mari poluatori ai lumii, de la lăsarea unor munți de deșeuri până la generarea încălzirii globale, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății într-un nou raport.

Raportul OMS Tobacco: Poisoning Our Planet, publicat marți, pentru a coincide cu Ziua Mondială Fără Tutun, a subliniat noi constatări cu privire la măsura în care industria tutunului dăunează atât mediului, cât și sănătății umane.

Constatările raporturilui, cifre îngrijorătoare

Raportul a constatat că industria tutunului este responsabilă pentru pierderea anuală a opt milioane de vieți umane, 600 de milioane de copaci, 200.000 de hectare de pământ, 22 de miliarde de tone de apă și eliberează aproximativ 84 de milioane de tone de CO2 în atmosfera Pământului.

Raportul a constatat că amprenta de carbon din producția, procesarea și transportul tutunului este echivalentă cu o cincime din CO2 produs de industria companiilor aeriene comerciale în fiecare an, contribuind și mai mult la încălzirea globală.

Descoperirile sunt „destul de devastatoare”, a declarat Ruediger Krech, directorul OMS pentru promovarea sănătății, agenției de presă AFP potrivit AlJazeera, criticând industria drept „unul dintre cei mai mari poluatori despre care știm”.

În plus, „produsele din tutun sunt cele mai aruncate articole de pe planetă, conținând peste 7.000 de substanțe chimice toxice, care intră în mediul nostru atunci când sunt aruncate”, a spus Krech.

El a subliniat că fiecare dintre cele 4,5 trilioane de mucuri de țigară care ajung în oceanele, râurile, trotuarele și plajele noastre în fiecare an poate polua 100 de litri de apă.

Până la un sfert din toți fermierii de tutun contractă așa-numita boală a tutunului verde sau otrăvire de la nicotina pe care o absorb prin piele. Fermierii care manipulează frunzele de tutun consumă echivalentul a 50 de țigări de nicotină pe zi, a spus Krech.

Acest lucru este îngrijorător în special pentru mulți copii implicați în cultivarea tutunului. „Imaginați-vă că un copil de 12 ani este expus la 50 de țigări pe zi”, a spus el.

Culturile de tutun, în detrimentul producției de alimente

Cea mai mare parte a tutunului este cultivată în țările mai sărace, unde apa și terenurile agricole sunt adesea insuficiente și unde astfel de culturi sunt adesea cultivate în detrimentul producției de alimente vitale, se arată în raport.

Agricultura de tutun reprezintă, de asemenea, aproximativ cinci la sută din defrișarea globală și conduce la epuizarea resurselor de apă prețioase.

OMS cere majorarea taxelor pentru tutun

OMS a cerut, de asemenea, implementarea unor taxe mai puternice pe tutun – inclusiv o taxă de mediu – și ca țările să extindă serviciile de asistență pentru a ajuta oamenii să renunțe la tutun.

Guvernul Noii Zeelande intenționează să interzică efectiv vânzarea de tutun persoanelor născute după 2008, mărind vârsta legală de fumat cu un an în fiecare an, începând cu 2027.

Regulamentul urmărește să creeze o generație fără fumat pentru a reduce prevalența fumatului în Noua Zeelandă la mai puțin de cinci procente în toate grupurile de populație, lucru pe care își propune să îl realizeze până în 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel