Industria siderurgică din Suedia e pe punctul de a se prăbuși: Nu putem suporta aceste costuri, este complet imposibil. Probleme pentru Volvo și Scania
Prețurile la energie electrică în rândul producătorilor suedezi au crescut de patru ori, ducând unele companii pe punctul de a se închide.
Creșterea costurilor energiei în Suedia a dus mai multe companii de producție pe punctul de a se închide, industria siderurgică a țării fiind afectată în mod deosebit de o creștere dramatică a costurilor de producție, relatează publicația suedeză Samnytt.
Compania de forjare a oțelului Bharat Forge din Karlskoga a experimentat o cvadruplare a prețurilor la energie electrică și riscă acum să fie forțată să-și oprească operațiunile. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că cuptoarele sale sunt electrice și consumă până la 60.000 de megawați-oră pe an, potrivit portalului de știri, iar creșterea prețurilor la energie a dus la creșterea costurilor de producție.
„Nu putem suporta aceste costuri, este complet imposibil”, a declarat pentru publicație managerul site-ului Niklas Blom.
Producția de componente din oțel la fabrică este esențială pentru alți producători, inclusiv pentru industria auto și esențială pentru lanțul de aprovizionare just-in-time - deoarece produce arbori cotiți și alte componente pentru vehiculele Volvo, cât și pentru Scania.
Creșterea costurilor de producție afectează capacitatea companiei de a rămâne competitivă în comparație cu producătorii din alte țări ale UE.
„Din păcate, acest lucru ne face să pierdem competitivitatea în Suedia față de țările cu salarii mici. În final, afacerile vor dispărea din Suedia. Angajații noștri se simt foarte rău. Și dacă angajații noștri se simt foarte prost din cauza asta, nici compania nu se va simți bine”, a spus Blom.
Se cere sprijin guvernamental
Managerul șantierului a cerut guvernului să ofere un sprijin mai mare industriei, considerând că intervenția statului este acum esențială și urgentă pentru salvarea companiei. El rămâne convins că negocierile vor avea succes.
În cazul în care acest lucru nu se materializează, totuși, el avertizează că va exista „un fel de criză economică în Suedia” care va duce la un „colaps” al producției, o dispariție care se va dovedi a fi o oportunitate profitabilă pentru statele membre UE în care salariile sunt mici.
Suedia nu este singura țară europeană cu o industrie siderurgică în colaps. Chiar luna trecută, ArcelorMittal, care este cel mai mare producător de oțel din lume, a declarat că producția din Germania nu mai este competitivă.
„Producția în Germania nu mai este în prezent competitivă”, a declarat Reiner Blaschek, CEO al ArcelorMittal Germania, care a închis recent două fabrici din țară. El solicită intervenția politică rapidă, spunând: „Avem nevoie de prețuri competitive la energie pentru industrie”, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News