Urmărește emisiunea live
Industria care ne-ar putea ajuta să câștigăm extraordinar. Alice Barb: Nu trebuie să inventăm noi căruța acum sau apa caldă, care nu curge
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Regizoarea Alice Barb, director fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti”, a explicat că arta și cultura pot să aducă, pe lângă beneficiile sufletești, și beneficii materiale, dacă sunt făcute cu cap și „dacă se construiește o infrastructură întreagă”. 

„Londra este capitala musicalurilor. Se câștigă extraordinar din această industrie. Nu se înțelege că arta poate aduce beneficii și aduce! Nu e vorba doar de cele sufletești, dar și economic vorbind. Arta și cultura pot să aducă beneficii dacă sunt făcute cu cap și dacă se construiește o infrastructură întreagă. Gândiți-vă că marile filme de la Hollywood nu aduc din vânzarea de bilete cele mai mari câștiguri, ci din toată construcția care se face în jurul lor. Nu trebuie să inventăm noi căruța acum sau apa caldă, care nu curge. Trebuie să luăm modele de la industria musical și a teatrului de la Londra”, a spus Alice Barb în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Și industria de film franceză merge foarte bine. Mai sunt culturi care au reușit să facă o adevărată industrie în jurul și din actul cultural. În primul rând, se creează foarte multe locuri de muncă. În al doilea rând, trebuie creată o infrastructură întreagă în jurul acestor instituții culturale și acestor fenomene culturale. E vorba de construcție, doar că și este și asta o știință”, a subliniat Alice Barb.

Regizoarea Alice Barb, director fondator al Casei Artelor ”Dinu Lipatti”, la Interviurile DCNews

„Subiectele abordate în mare parte de regizorii de film sunt depresive, tristuțe, repetitive. Nu trebuie să facem comedii. De exemplu, nu știu de ce nu se face de către noi un film despre Brâncuși (n.r. sculptorul Constantin Brâncuşi)?! De ce trebuie să facă străinii? Nu știu de ce nu se face un film despre Dinu Lipatti. După ce am creat Casa Lipatti ca centru cultural, am început să scot cărțile despre el, biografia lui, facem recitaluri, expoziții. Facem tot ce se poate despre Dinu Lipatti”, a mai spus Alice Barb în cadrul interviului acordat DCNews. „A avut o viață senzațională! Americanii ar fi scos până acum zece filme! (...) Ar fi un subiect de film extraordinar. Nu este nimeni interesat... dintre tinerii regizori. Sigur că îți trebuie o anumită cultură muzicală, o anumită curiozitate culturală. Să vină la noi, le punem toate materialele la dispoziție, îi ajutăm”, a subliniat Alice Barb.

„Gândiți-vă că noi nu avem un film artistic despre George Enescu! E posibil așa ceva?!”, a mai spus Alice Barb.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel