Data publicării:

Indonezia - Un val de informaţii false a semănat panica printre victimele seismului de acum două săptămâni

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Zeci de mii de indonezieni s-au refugiat în adăposturi temporare la două săptămâni după un cutremur care a lăsat în urma sa 30 de morţi şi a stârnit un val de informaţii şi alerte false ce au provocat panică în rândul multor rezidenţi, au informat luni autorităţile, citate de AFP.

Guvernul local a declarat stare de urgenţă până miercuri în provincia Molucelor, un arhipelag indonezian, unde circa 135.000 de locuitori s-au adunat în adăposturi şi în corturi după puternicul cutremur din 26 septembrie.

Mulţi refugiaţi sunt încă prea speriaţi să se întoarcă la casele lor, după un prim cutremur major, cu magnitudinea 6,5, şi cele peste 1.000 de replici care i-ai urmat - soldate cu distrugerea a numeroase clădiri din capitala provinciei, Ambon, şi din zonele înconjurătoare, a indicat Agenţia pentru gestionarea dezastrelor.

Panica provocată de aceste replici a fost accentuată de un val de informaţii false transmise prin servicii de mesagerie ca WhatsApp, potrivit cărora un tsunami este iminent, în pofida informaţiilor oficiale care excludeau acest risc.

"Există atât de multe informaţii false despre un mare cutremur, că oamenii sunt speriaţi şi preferă să rămână în adăposturi", a declarat pentru AFP Agus Wibowo, purtătorul de cuvânt la nivel naţional al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, adăugând că şi rezidenţii ale căror case nu au fost deteriorate de cutremur refuză să părăsească adăposturile.

Într-unul dintre aceste mesaje alarmiste transmise prin WhatsApp se poate citi: "ţine de tine să vezi dacă crezi sau nu, dar am vorbit cu un membru al familiei mele şi, se pare, Ambon va fi scufundat în zilele următoare" .

Seismul, care a provocat şi alunecări de teren, a lăsat în urma sa 37 de morţi, dintre care mai mulţi copii, şi mai multe zeci de răniţi. De asemenea, potrivit autorităţilor, peste 6.000 de locuinţe au fost avariate.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe, format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană şi eurasiatică), se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu activitate seismică ridicată.

Anul trecut, la sfârşitul lunii septembrie, un cutremur cu magnitudinea 7,5, urmat de un tsunami pe insula Sulawesi, a devastat regiunea Palu, soldându-se cu 4.300 de morţi şi dispăruţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel