Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,05% pe an
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 3,05% pe an, de la 3,04% cât a fost miercuri, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La debutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la începutul anului trecut se situa la 1,98%. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 3,20%, iar ROBOR la 12 luni a rămas la 3,28% pe an.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,17% pe an

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

Mircea Coşea: Economiile să fie păstrate în lei în 2022

"Nu există niciun fel de predictibilitate pe piaţa monetară în 2022. Sunt nişte schimbări de raporturi de forţe pe piaţa internaţională care vor duce şi la schimbarea raportului dintre monede. A apărut o grupare foarte importantă, pe care văd că noi în România nu o analizăm foarte serios, de integrare economică în Asia-Pacific. A apărut o grupare militaro-economică, numită Astana, între Rusia, Iran şi Turcia. Uniunea Europeană se află şi ea în faţa a două evenimente importante: programul de guvernare al noii Germanii, pe de o parte, şi alegerile din Franţa pe de altă parte. În SUA, programul Biden nu merge aşa cum trebuie. Sunt multe lucruri care pun în discuţie stabilitatea acestei pieţe monetare pe plan internaţional. Şi atunci, sigur că există posibilitatea să apară atractivitatea mai mare pentru creditarea într-o monedă sau alta, dar nu există siguranţă că aceste raporturi se vor menţine şi că nu vor veni în defavoarea celui care va lua credite. Aşadar, eu rămân la părerea că trebuie să luăm credite în moneda naţională. 

Pe de altă parte, cred că nu trebuie să fim foarte panicaţi în legătură cu leul, în raport cu Euro. Această posibilitate ca euro să treacă de 5 lei mi se pare nereală pentru prima jumătate a acestui an cel puţin. BNR va manevra probabil dobânda în viitoarele săptămâni, există şi o dorinţă să nu trecem de pragul psihologic de 5 lei pentru un Euro. Deci cred că vom rămâne în acea zonă, dar nu vom trece", a punctat profesorul de economie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel