Indicele de Percepție a Corupției 2015. Locul României în UE și mondial
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Indicele de Percepție a Corupției 2015 arată care este situația României în contextul Uniunii Europene, dar și-n context mondial. 

Indicele se referă la percepția corupției din sectorul public din 168 de țări. Danemarca este pe primul loc pentru al doilea an la rând.  Coreea de Nord și Somalia, cu doar opt puncte fiecare, sunt pe ultimele două locuri. Țările care au o percepție asupra corupției mai scăzută sunt cele în care există un nivel ridicat de libertate a presei, accesul la informații de buget astfel încât publicul știe de unde vin banii și cum sunt cheltuiți, un nivel ridicat de integritate în rândul persoanelor de la putere, judecătorii nu fac diferențe între bogați și săraci și sunt cu adevărat independente de alte părți ale guvernului. La polul opus sunt țările care sunt în mijlocul conflictelor, în război, cu o guvernare slabă, cu instituții publice slabe precum poliția sau sistemul judiciar și lipsă de independență a mass-media. Libia, Australia, Brazilia, Spania și Turcia au înregistrat un declin major în ultimii patru ani. La polul opus sunt Grecia, Senegal și Marea Britanie. 

România ocupă locul 58 cu 46 de puncte. Este depășită de Ghana, Grecia, Cuba, Botswana și alte 53 de țări, potrivit raportului Transparency International. 

Iată care este clasamentul la nivelul Uniunii Europene:

(w670)

Iată harta mondială: 

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel