India, misiune spre Marte, aproape de final
Misiunea spațială a Indiei spre Marte a început pe 9 noiembrie anul trecut și a costat 78 de milioane de dolari, mult mai puțin decât bugetul filmului Gravity, care a fost de 105 milioane de dolari.
Organizația Indiană de Cercetare Spațială spune că naveta sa spațială, numită Mangalyaan, a intrat în vecinătatea planetei luni dimineață și va ajunge pe Marte abia miercuri, după un drum de 225 de milioane de kilometri.
În cazul în care se va finaliza cu un succes, misiunea indiană spre Marte va reprezenta un salt tehnologic extraordinar în privința explorării interplanetare, comparativ cu rivalele sale asiatice, China și Japonia. Eforturile recente ale celor două țări de a ajunge pe Marte au eșuat.
Citește și: Primele "taxiuri spațiale" de la NASA
Însă, cu două zile înainte de performanța uimitoare a indienilor, care ar putea deveni prima națiune asiatică ce a ajuns pe o altă planetă, o navetă spațială americană a intrat pe orbita planetei roșii.
Cei de la NASA au anunțat că naveta Maven, care a părăsit Pământul cu două săptămâni mai târziu decât Mangalyaan, a ajuns duminică pe orbita lui Marte.
"NASA are o istorie îndelungată în privința descoperirilor științifice pe Marte, iar aterizarea cu succes pe planetă deschide un nou capitol", susține John Grunsfeld, astronaut și administrator asociat al Direcției Misiunilor Științifice al NASA.
NASA a lansat naveta spațială Maven pe 18 noiembrie de la Cape Canaveral, costurile misiunii americane ridicându-se la 671 de milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News