India acuză China de „militarizarea strâmtorii Taiwan“. Tensiuni, după ce o navă chineză a acostat în Sri Lanka
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Guvernul Indiei a acuzat Republica Populară Chineză de „militarizarea strâmtorii Taiwan”.

India a acuzat China de „militarizarea strâmtorii Taiwan”, într-un război de cuvinte în escaladare declanșat de o navă militară chineză care acostează într-un controversat port din Sri Lanka.

La începutul acestei luni, o navă de cercetare militară chineză a andocat în portul Hambantota din Sri Lanka pentru o săptămână. Analiştii spun că Yuan Wang 5 face parte dintr-un grup de nave chineze operate de Armata Populară de Eliberare care monitorizează lansările de sateliţi, rachete şi rachete balistice intercontinentale.

Andocarea Yuan Wang 5 a fost amânată cu câteva zile după ce India s-a opus, pe fondul temerilor că Beijingul intenționează să folosească portul ca bază militară. Ministerul de Externe al Chinei a declarat că nava efectuează cercetări maritime, în conformitate cu legislația și practica internațională, și nu va afecta „securitatea și interesele economice ale vreunei țări”.

Yuan Wang 5 a plecat în urmă cu o săptămână, dar în weekend, ambasada Chinei din Sri Lanka a acuzat India că folosește preocupările de securitate pentru a conduce „interferențe profunde de facto în suveranitatea și independența Sri Lanka”.

Sâmbătă, Înaltul Comisariat al Indiei din Colombo a declarat că Sri Lanka „are nevoie de sprijin, nu de presiuni nedorite sau de controverse inutile pentru a servi agenda altei țări”. 

Sri Lanka iese în prezent din cea mai gravă criză economică a sa și echilibrează influențele concurente ale Indiei și Chinei. Împrumuturile chineze reprezintă aproximativ 10% din datoria externă totală a națiunii. Din acest an, India a împrumutat și ea aproximativ 3,8 miliarde de dolari pentru a ajuta Sri Lanka să treacă prin criza economică.

Wen-ti Sung, un politolog de la Universitatea Națională Australiană specializată în Taiwan și China, a declarat că Delhi creează „noi pârghii de negociere” acuzând China de „militarizarea” strâmtorii Taiwan, printr-o normalizare a unei„retorici mai dure”, scrie The Guardian.

CITEȘTE ȘI     -    Taiwan începe să doboare dronele Chinei

China continuă incursiunile în Taiwan

Nava a acostat la Hambantota la doar o săptămână după ce China și-a finalizat exercițiile militare la scară largă în jurul Taiwanului, ca răspuns la o vizită a purtătorului Parlamentului SUA, Nancy Pelosi.

De când aceste exerciții s-au încheiat, armata Chinei a continuat să aibă activitate sporită în regiunea Taiwanului, activitate pe care analiștii au etichetat-o ​​drept „o nouă normalitate”. Există acum aproape treceri zilnice ale liniei mediene, o graniță neoficială care împarte strâmtoarea Taiwan, dar pe care China a revendicat-o recent ca făcând parte apele sale suverane.

La acea vreme, când SUA și alți aliați condamnau exercițiile Chinei, guvernul Indiei nu s-a avetnurat în declarații tranșante, spunând doar că este „îngrijorat de evoluțiile recente”.

„Îndemnăm la exercitarea reținerii, evitarea acțiunilor unilaterale pentru a schimba status quo-ul, detensionarea situației și la eforturiGuvernul Indiei de menținere a păcii și stabilității în regiune”, a spus un purtător de cuvânt al afacerilor externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel