India a ajuns pe Marte
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Sonda spaţială Mangalyaan, trimisă de India  într-o misiune de explorare a planetei Marte, a ajuns miercuri pe orbita acesteia. Este o premieră mondială în istoria explorărilor spaţiale, după ce vehiculul s-a înscris pe orbita corectă din prima încercare, potrivit Reuters.

India  a devenit prima ţară din lume care a reuşit să ducă la bun sfârşit o misiune spaţială spre Marte din prima încercare de acest fel.

Premierul Narendra Modi i-a felicitat pe specialişti, la centrul de comandă al misiunii: "India a ajuns cu succes pe Marte. Felicitări tuturor! Astăzi s-a scris istorie. Am îndrăznit să ne avântăm în necunoscut şi am atins aproape imposibilul".

Citește și: Știre bombă! NASA anunță existența vieții pe planeta Marte

Scopul misiunii este studierea suprafeţei şi compoziţiei minerale a lui Marte şi căutarea urmelor de metan în atmosfera planetei, având în vedere că acest gaz este legat de apariţia formelor de viaţă.

Costurile misiunii s-au ridicat la 74 miliane de euro,   de zece ori mai mici decât cele ale misiunii Maven a NASA, care s-a înscris duminică pe orbita lui Marte. Sonda spaţială Mangalyaan a fost lansată în noiembrie 2013.

Înaintea Indiei, doar Statelor Unite, Europa şi Rusia au mai reuşit să trimită sateliţi pe Marte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel