Independență Catalonia. Ministrul Meleșcanu, informație pentru TOȚI românii din Spania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Teodor Meleșcanu a fost invitatul DC News Live unde a vorbit despre referendumul pentru independența Cataloniei. Ministrul de Externe a spus că acest referendum nu este făcut după regulile constituționale și a vorbit și despre problemele care ar putea urma pentru românii din Spania.

"Trăim într-o perioadă în care lucrurile se mișcă foarte repede și, de multe ori, apar evenimente deosebite acolo unde nu te aștepți. Cine s-ar fi putut gândi la o problemă de integritate teritorială a Spaniei? Din păcate, lucrurile sunt foarte nebuloase pentru că nimeni nu știe ceea ce vrei să faci. Este, mai degrabă, exprimarea unor anumite poziții, dar acestea trebuie să fie subsumate regulilor jocului. Din punctul nostru de vedere, poziția oficială este că România sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Spaniei. Evident că regretăm incidentele care au avut loc la așa-zisul referendum din Catalonia. Însă trebuie ținut cont de faptul că aceste incidente se datorează, în cea mai mare măsuri, nerespectării ordinii constituționale, din Spania. Pentru toate aceste probleme, există două categorii de reguli juridice care trebuie respectate: regulile dreptului internațional și regulile dreptului intern (din Spania)", a zis Teodor Meleșcanu.

Referendumul privind Catalonia vine într-un moment foarte dificil pentru Spania. Familia Regală de la Madrid a fost atacată cu anchete anticorupție.

"Monarhia reprezintă simbolul unității Spaniei și este evident că lucrurile care s-au întâmplat a slăbit din această poziție pe care Casa Regală o avea în Spania", a adăugat Teodor Meleșcanu.

Întrebat dacă românii din Spania ar trebui să se teamă, ministrul a zis: "Eu sper că se va ajunge la o soluție. Orice referendum - care nu este făcut după regulile constituționale - este mai degrabă un tip de mesaje, de prezentare a unei poziții politice. După aceea urmează negocierile cu statul care asigură suveranitatea și protecția. (...) Sunt ferm convins că vor fi negocieri pentru că alternativa negocierilor este doar războiul, bătaia. Nu poate să existe decât două alternative - să negociezi sau să te confrunți, cu instrumente diferite putând să ajungă la instrumente foarte grave. Eu am speranța că vor începe anumite discuții și negocieri. Dacă se va ajunge la o separare a Cataloniei, evident că pentru românii care trăiesc acolo va fi o problemă, legată de faptul că ieșirea Cataloniei o face să nu mai fie membră a UE, să se aplice dreptul cetățenilor europeni de a se mișca, de a munci și de a trăi într-o țară sau alta, dar evident că aceste chestiuni vor trebui să facă obiectul unor discuții și negocieri pentru că altfel nu văd cum am putea găsi soluții", a mai zis Teodor Meleșcanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel