Incursiunile Chinei în Taiwan, tot mai frecvente după vizita lui Nancy Pelosi. 12 avioane militare și 5 nave chineze, interceptate în apropierea insulei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Forțele taiwaneze au urmărit 12 avioane militare chineze și 5 nave în apropierea insulei.

Ministerul Apărării Naționale (MND) a urmărit 12 avioane militare chineze și 5 nave în jurul Taiwanului începând cu ora 17:00, duminică, 21 august.

Dintre cele 12 avioane ale Armatei Populare de Eliberare (PLA), cinci au fost monitorizate trecând linia mediană a strâmtorii Taiwan, potrivit MND. Două avioane de vânătoare Sukhoi Su-30 au traversat linia mediană în colțul de nord-est al zonei de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului, în timp ce două avioane de luptă Chengdu J-10 și două avioane de luptă Sukhoi Su-30 au zburat pe lângă linia din colțul de sud-vest.

Ca răspuns, Taiwan a trimis avioane de patrulare de luptă, nave și a folosit sisteme de rachete de pe țărm pentru a monitoriza avioanele și navele PLA.

De la vizita președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, la începutul lunii august, PLA a început să-și trimită frecvent avioanele peste linia mediană, ceea ce anterior fusese un eveniment mai puțin obișnuit, scrie Taiwan News.

Rusia crește exportul de petrol către China. Beijingul, cel mai mare importator de combustibil rusesc 

Rusia şi-a menţinut poziţia de cel mai mare furnizor de petrol al Chinei pentru a doua treia consecutiv în iulie, cumpărătorii chinezi sporind livrările la preţuri reduse şi reducând achiziţiile mai scumpe din ţări ca Angola şi Brazilia, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor "nu are limite".

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,15 milioane de tone luna trecută, un avans de 7,6% faţă de anul trecut.

Totuşi, livrările ruseşti în iulie, echivalentul a aproximativ 1,68 milioane de barili pe zi (bpd), sunt sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.

China înlocuiește petrolul din Arabia Saudită, Angola și Brazilia



China a importat 6,56 milioane de tone de petrol din Arabia Saudită luna trecută, sau 1,54 milioane bpd, uşor sub nivelul din iulie 2021. Este cel mai redus nivel de petrol importat de China din Arabia Saudită în ultimii peste trei ani.

În primele şapte luni din 2022, importurile din Rusia au totalizat 48,45 milioane de tone, un avans anual de 4,4%, în timp ce Arabia Saudită a livrat Chinei 49,84 milioane tone, cu 1% mai puţin decât în urmă cu un an.

În iulie, importurile Chinei de ţiţei au scăzut cu 9,5% faţă de perioada similară din 2021, deoarece rafinăriile şi-au redus stocurile şi cererea internă de combustibil s-a redresat mai lent decât se estima (citește  continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel