Incursiuni ale avioanelor chinezești în apropierea Taiwanului. Joe Biden a discutat cu Xi Jinping
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Incursiuni ale avioanelor chinezești în apropierea Taiwanului. Joe Biden a discutat cu Xi Jinping   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Incursiuni ale avioanelor chinezești în apropierea Taiwanului. Joe Biden a discutat cu Xi Jinping / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Joe Biden a discutat cu Xi Jinping, după incursiunile aeriene chinezești fără precedent din apropierea Taiwanului.

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii a declarat că a vorbit cu președintele chinez Xi Jinping despre Taiwan, după ce Beijingul a trimis un număr record de avioane militare în zona de apărare aeriană a insulei (ADIZ), iar oficialii din Taiwan au declarat că relațiile s-au deteriorat cel mai rău din ultimii 40 de ani.

Întrebat de un reporter despre „provocarea Chinei asupra Taiwanului”, Biden a declarat marți că el și Xi au discutat problema.

„Am vorbit cu Xi (președintele chinez Xi Jinping) despre Taiwan”, a spus Biden la Casa Albă. „Suntem de acord, vom respecta acordul din Taiwan și i-am spus că nu cred că ar trebui să facă altceva decât să respecte acest acord”.

Luni, Taiwanul a declarat că a detectat 56 de avioane chinezești în ADIZ, într-o serie de manevre militare care au început vineri, Ziua Națională a Chinei, și a determinat insula să ridice de la sol avioane de luptă. Beijingul, care pretinde că Taiwanul este propriul său teritoriu, a intensificat activitățile de-a lungul strâmtorii în acest an, numărul incidentelor înregistrate fiind dublu față de nivelul din 2020.

Poziția Taiwanului

Miercuri, ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a declarat parlamentului insulei că tensiunile din strâmtoare sunt cele mai grave din ultimii 40 de ani și a avertizat că Beijingul ar putea avea capacitatea de a invada pe scară largă insula până în 2025.

Președintele Tsai Ing-wen a scris, de asemenea, despre „consecințe catastrofale” pentru regiunea Asia-Pacific dacă Taiwanul, care se pregătește să-și marcheze propria Zi Națională pe 10 octombrie, ar cădea în mâinile Chinei.

"Dacă democrația și modul său de viață sunt amenințate, Taiwanul va face tot ce este necesar pentru a se apăra", a spus Tsai într-un articol publicat marți în jurnalul proeminent, Foreign Affairs.

China a lansat acuzații dure

Răspunzând articolului lui Tsai, Global Times, site condus de stat din China, a acuzat pe președintele și Partidul Democrat Progresist (DPP) că a transformat democrația Taiwanului într-o „ideologie extremă”.

„Soarta lor va fi cu siguranță o catastrofă atunci când vor încerca să separe Taiwanul de (sic) China”, a declarat ziarul Partidului Comunist într-un editorial care a acuzat și SUA și alți aliați occidentali ai Taiwanului.

„Cu cât autoritățile DPP merg mai departe pe calea colaborării cu forțe externe, cu atât se apropie mai mult de finalul lor. Nu există nicio forță în lume a cărei voință de a„ apăra Taiwanul” este mai puternică decât voința Chinei de a lupta împotriva secesiunii și de a realiza reunificarea. Nicio forță nu îndrăznește sau nu este dispusă să lupte până la moarte împotriva celei de-a doua mari economii din lume, precum și a unei puteri nucleare, pentru a preveni reunificarea Chinei ", se arată în editorialul din presa chineză.

În timp ce Statele Unite nu au relații diplomatice formale cu insula, acestea sunt obligate prin lege să protejeze Taiwanul și este cea mai mare sursă de sprijin militar și politic pentru Taipei, scrie AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel