Data publicării:

Incursiunea Ucrainei în Rusia, la Kursk, analizată de Nicolae Ciucă. "Singurul limbaj pe care îl înţeleg dictatorii e demonstraţia de forţă"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Nicolae Ciucă analizează incursiunea forţelor armate ucrainene în Rusia, în regiunea Kursk. 

"Elementul-surpriză este o componentă a oricărui război.

Recenta incursiune a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk ne arată că surprizele pot să schimbe percepția publicului asupra evoluției unui conflict armat. În prezent, nu știm care sunt obiectivele strategice vizate de inițiatorii unei asemenea acțiuni tactice neașteptate și nu mă voi hazarda în a face speculații pe această temă. Dar indiferent de ceea ce speră conducerea armatei ucrainene să obțină prin această ofensivă, ultimele zile ne-au arătat trei lucruri importante:

1. Armata lui Vladimir Putin nu are capacitatea de a proteja teritoriul, iar președintele are probleme de conducere a țării. Forțele ucrainene avansează în interiorul teritoriului rusesc, iar armata rusă, dincolo de slăbiciunile dovedite, nu poate da o replică pe măsură. Acest lucru în sine este o lovitură aplicată imaginii Rusiei, dar mai ales moralului armatei și încrederii populației în actuala conducere.

2. Structurile de planificare militară ucrainene și serviciile secrete au reușit o performanță deosebită în aceste timpuri: să proiecteze și să pună în practică o asemenea acțiune ofensivă, fără ca vreo informație sau intenție să fie devoalate.

3. Echipamentele militare occidentale chiar fac o mare diferență în teren și permit ucrainenilor să aplice soluții la care nimeni nu s-ar fi putut așteptat vreodată.

În ansamblu, mesajul pentru președintele Putin este unul limpede și clar: cine începe un război peste hotare, să nu se mire dacă războiul o să ajungă la un moment dat și la el acasă.

Din păcate, singurul limbaj pe care dictatorii îl înțeleg este demonstrația de forță", a scris Nicolae Ciucă pe Facebook. 

Zelenski a confirmat incursiunea la Kursk 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat pentru prima dată sâmbătă că forţele ucrainene luptă în regiunea rusă Kursk şi a afirmat că operaţiunea face parte din eforturile Kievului de a restabili justiţia după invazia Rusiei în 2022, relatează Reuters.

În discursul său video de noapte, preşedintele a spus că a discutat despre operaţiune cu comandantul şef ucrainean Oleksandr Syrskyi, fără a uita de luptele dificile cu care se confruntă trupele ucrainene pe frontul de est.

"Astăzi am primit mai multe rapoarte de la comandantul şef Syrskyi cu privire la liniile frontului şi acţiunile noastre de a împinge războiul pe teritoriul agresorului", a declarat el.

"Sunt recunoscător fiecărei unităţi a forţelor de apărare pentru că a asigurat acest lucru. Ucraina demonstrează că poate într-adevăr să restabilească justiţia şi să asigure presiunea necesară asupra agresorului", a menţionat, de asemenea, preşedintele ucrainean.

Rusia a anunţat sâmbătă instituirea "regimului de operaţiune antiteroristă" în trei regiuni la graniţa cu Ucraina, respectiv în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, în timp ce în aceasta din urmă au loc lupte intense între trupele ruse şi cele ucrainene pătrunse acolo marţi într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă, notează agenţiile internaţionale de presă.

Luptele în numeroase puncte din regiunea Kursk au continuat sâmbătă pentru a cincea zi consecutiv după ce armata ucraineană a lansat o ofensivă mecanizată peste graniţă, dar relatările despre situaţia de pe teren sunt contradictorii şi nu oferă multe detalii, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel