Data actualizării:
Data publicării:

Incredibil! Lenjeria de pat neschimbată, mai multe bacterii decât capacul de toaletă

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Un nou studiu arată că lenjeria de pat nespălată conține mai multe bacterii decât capacul de toaletă. Iată la ce te expui dacă nu o speli la timp, care sunt rezultatele studiului și care sunt recomandările specialiștilor. 

Potrivit unui nou studiu recent al cercetătorilor americani, lenjeria de pat este locul propice pentru dezvoltarea bacteriilor periculoase pentru sănătate, în cazul în care aceasta nu este schimbată săptămânal.

Fețele de pernă, cu 17.442 de ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă

O lenjerie de pat nespălată poate găzdui între trei şi cinci milioane de bacterii pe 6,5 centimetri pătraţi după primele şapte zile de utilizare. Spre exemplu, doar feţele de pernă ajung să aibă cu 17.442 de ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă, şi asta doar după prima săptămână de folosire, citează adevarul.ro.

Cum a decurs cercetarea

Concret, cercetarea a presupus folosirea lenjeriei de pat timp de patru săptămâni. Oamenii de ştiinţă au prelevat mostrele de pe feţe de perne, cearceafuri, dar şi de pe saltele de pat cu o vechime între unul şi şapte ani. Apoi au analizat mostrele, iar rezultatele arată că lenjeria neschimbată este un mediu propice pentru bacterii periculoase şi este mai murdară decât capacul de la toaletă şi mânerele robinetelor.

Prin urmare, în prima săptămână de utilizare, pe feţele de pernă au apărut 3 milioane de bacterii, iar pe cearceafuri, 5 milioane. Apoi, acestea s-au înmulţit, aşa că în a patra săptămână de utilizare fără a fi spălate, feţele de pernă aveau aproape 12 milioane de bacterii, iar cearcefurile, circa 11 milioane.

Ce spune un medic expert în igienă despre acest studiu

Un medic expert în igienă a afirmat că nespălarea săptămânală a lenjeriei de pat ne predispune la infecţii grave cu viruşi periculoşi şi asta pentru că cearceafurile şi feţele de pernă adună milioane de bacterii, praf, urme de transpiraţie, piele moartă, uleiuri, salivă şi alte fluide.

„Gândeşte-te la toate lucrurile pe care le faci în pat. Lăsând la o parte faptul că este locul în care dormi, el poate funcţiona ca spaţiul în care munceşti de acasă, locul în care îţi bei ceaiul sau mănânci prânzul. În funcţie de activităţile pe care le desfăşori în pat şi cât de curat eşti când te pui în el sau dacă porţi pijamale, patul tău poate deveni foarte murdar şi s-ar putea să-şi dăuneze sănătăţii", a explicat doctorul de Igienă, Lisa Ackerley, consultantă a Societăţii Regale pentru Sănătate Publică din Marea Britanie.

Ce poate provoca nespălarea lenjeriei de pat

Specialiştii arată că bacteriile din lenjeria de pat nespălată provoacă acnee, mâncărimi şi alte afecţiuni ale pielii. Totodată, un studiu din 2019 arată că bacteriile care au legătură cu pneumonia şi gonoreaa se dezvoltă în aşternuturile de pat în doar şapte zile. Ce bacterii trăiesc în lenjeria de pat Studiul precizează că 41,45% din bateriile din lenjeria de pat sunt bacterii gram-negative care sunt periculoase şi pot duce la rezistenţă la antibiotice. În plus, acestea pot cauza infecţii precum pneumonie, infecţii ale rănilor şi meningite).

Apoi, 24,94% din bacteriile găsite sunt bacterii gram-pozitive (cum ar fi Helicobacter pylori şi Stafilococul auriu) iar 23,38% sunt bacili. Defalcat, feţele de pernă au 40,76% bacterii gram-negative şi 24,90%, bacilli, pe metru pătrat. Pe de altă parte, cearceafurile au 42,10% bacterii gram-negative, 26,99%, bacterii gram-pozitive şi 21,95% bacili pe metru pătrat. Totuşi, feţele de perne au mai mulţi bacili şi coci pe metro pătrat decât cearceafurile, citează aceiași sursă.

Saltele de pat, „culcuş" pentru bacterii

Studiul mai arată că saltele mai noi de un an au peste 3 milioane de bacterii. Cele mai vechi de doi ani au peste 9 milioane, iar cele cu 5-7 ani vechime au între 13-16 milioane de bacterii. Pe lângă bacterii, lenjeria de pat şi salteaua sunt „adăpostul" acarienilor. „Organisme microscopice care pot cauza alergii, pot agrava starea bolnavilor de astm, pot agrava eczemele.

Aceştia se hrănesc cu particule de piele moartă pe care le elimini pe parcursul zilei şi care se acumulează în cearşafuri", se mai arată în studiul citat. Nu în ultimul rând, conform cercetării, saltele vechi au în aceeaşi măsură bacili, coci şi bacterii gram-pozitive şi gram-negative. În fiecare an, aproximativ 700.000 de oameni mor din cauza bacteriilor care nu pot fi combătute cu ajutorul antibioticelor, conform Huffington Post.

Recomandările cercetătorilor. Duşul şi pijamalele nu sunt măsuri eficace

În acelaşi timp, asta face ca boli precum pneumonia, tuberculoza sau gonoreea să fie mult mai dificil de tratat. Prin urmare, duşul înainte de culcare şi pijamalele pentru dormit nu sunt măsuri eficace pentru asigurarea igieniei corecte, arată oamenii de ştiinţă care recomandă schimbarea lenjeriei de pat o dată pe săptămână, iar a feţelor de pernă de două ori săptămânal.

Totuşi, în cazul în care o persoană suferă de boli infecţioase (gripă etc.), se recomandă ca lenjeria să fie schimbată zilnic, pentru a reduce contactul cu virusurile sau bacteriile şi pentru a nu îngreuna recuperarea. Totodată, lenjeria de pat trebuie schimbată des dacă persoanele au alergii, astm sau sunt sensibile la praf, au infecţii sau leziuni cutanate, transpiră excesiv, dorm dezbrăcate, dorm cu animalele de companie în pat, mănâncă în pat sau merg la culcare fără să facă duş.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel