Incredibil în ce hal arată plaja lărgită din Mamaia - Foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Plaja lărgită Mamaia foto turiști grup ”Am fost în vacanță”
Plaja lărgită Mamaia foto turiști grup ”Am fost în vacanță”
Mult discutata și disputata plajă lărgită din Mamaia arată acum într-un mod... incredibil! 

Marea și-a croit propriul drum prin nisipul de pe plaja lărgită din Mamaia și a creat o intrare... aproape stâncoasă în mare, după cum arată imaginile de la fața locului. 

Acesta este rezultatul furtunilor din ultimele zile. Marea a săpat în mal pe o distanță de aproximativ un kilometru. Rezultatul este o terasă de nisip înaltă, în unele locuri chiar de aproape un metru. Zone întregi din plaja lărgită au fost acum înghițite de mare. 

Dar se pare că acest peisaj dezolant va fi ”rezolvat” înainte de sezonul estival, când totul va fi refăcut. Ceea ce vedeți în imaginea de mai sus ar fi de fapt interfața între plaja extinsă și plaja submersă.

Conform știrileprotv.ro, nisipul folosit la mărirea plajei a fost adus din larg, așa se face că dincolo de linia digurilor s-au format gropi imense, iar acum natura nu face altceva decât să niveleze fundul mării.

Adrian Bîlbă, cercetător științific, spune, pentru sursa citată, că este ”efectul de săpare a valului, brizanții de furtună sapă pe fund, mai aduc din scoicile proaspete, dar trag partea fină a nisipului. Imediat la mal deja avem un metru jumătate, doi, aproape spre doi metri".

Oceanografii numesc acest fenomen cliffing și spun că nu ar trebui să ne îngrijoreze. Până la primăvară plaja se va nivela, iar intrarea în mare va fi lină. ”Acest fenomen este unul normal, iar plaja încă nu a ajuns la nivelul maxim de eroziune. În urma eroziunii puternice a plajei se va stabiliza profilul acesteia, astfel încât intrarea în apă va fi una foarte lină”, conform Administrației Bazinale Apele Române Dobrogea-Litoral.

Cătălin Crețu, manager zonal al firmei constructoare, spune că ”Dinamica costieră este în continuă mișcare și influențată de natură și atunci linia țărmului se modifică în funcție de acțiunea valului".

Amintim că lărgirea plajei din Mamaia, făcută în 2015 și 2021, a costat nu mai puțin de 1 miliard de euro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel