Data actualizării:
Data publicării:

Incompatibilitatea lui Iohannis, sesizată de SRI. Manda: "Informare cu caracter secret"

Autor: Darius Muresan | Categorie: Politica
WhatsApp
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control parlamentar a activităţii SRI, a detaliat într-un interviu pentru DC News modul în care s-a făcut dosarul lui Klaus Iohannis, pentru a-i bloca accesul la vârful politicii, în 2013.

Citește și Eduard Hellvig, denunțat de SRI-Coldea. Modus operandi ca la Iohannis 

„E o chestiune interesantă în ceea ce-l privește pe domnul Iohannis și pot să vă spun așa: posibila stare de incompatibilitate era din anul 2009 și a doua din 2010.

La una se vorba că era la o participare a autorității locale la companie de apă, în adunarea generală, iar la a doua despre o companie de utilitate. Dacă avea firmă sau era patron la o firmă nu mai era o oarecare incompatibilitate, pentru că aveai voie să ai părți sociale la o firmă. Dar dacă ești primar iar regia respectivă e sub ordinea Primăriei, acesta ar fi fost motivul de incompatibilitate.

Ca să ajungi în adunarea generală nu poți merge pe furiș, conspirativ.Participarea se desemnează printr-o hotărâre a Consiliului Local. Documentul este public. 

Întâmplător sau nu, în februarie 2013, înainte cu două zile ca domnul Iohannis să intre în PNL și să devină prim-vicepreședinte PNL, pleacă de la SRI către ANI o informare în care spune printre altele, 'domnul Iohannis este din 2009 și respectiv din 2010 în stare de incompatibilitate'”, spune Manda.

Nota SRI, secretă. Procesul, public

Întrebat de ce nota SRI a rămas secretă dacă procesul e public, Claudiu Manda a răspuns:

„Aceasta era procedura de funcționare între SRI și ANI. Mergeau niște informări care erau cu caracter secret. ANI lua cunoștință de ele, se sesizau din oficiu după care documentau sesizările dacă se verifică sau nu, iar dacă se verificau întocmeau actele normale de a stabili că există incompatibilități sau conflict de interese sau probleme la declarația de avere.

Singura chestiune e că vorbim de o sesizare din oficiu, în contextul în care era o sesizare pe baza unei sesizări. Pentru noi la Comisie e important termenul. Din 2009 apare în spațiul public informația că primarul Sibiului este în adunarea generală iar în 2013 exact când se înscrie în PNL și devine prim-vicepreședinte, SRI de la vremea respectivă își dă seama că este o incompatibilitate”, a declarat Claudiu Manda la DC NEWS.

Răspunsul complet:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel