Data actualizării:
Data publicării:

Iohannis și Cîțu, reacții după ce Roșia Montană a fost înscrisă în UNESCO. România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie
Includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie

Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO. După această decizie, România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari. Președintele Iohannis a transmis un mesaj de ultimă oră pe marginea acestui subiect. În urmă cu scurt timp, și premierul Florin Cîțu a reacționat.

Alegeri prezidentiale 2024

UPDATE 11:

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că decizia de astăzi este 'cauza și victoria unei generații.'

'Roșia Montană a fost înscrisă azi în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Este cauza și victoria unei generații. Respect pentru toți cei care au dus o luptă de 20 de ani, care la început părea pierdută. Eugen David, Ștefania Simion, Mihai Goțiu, Stephanie Roth, Marius Harosa, Dumitru Dobrev (îi menționez aici doar pe cei de pe partea administrativ - juridică cu care am fost în contact), asociațiile Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Declic și mulți alții.'

'Avem acum obligația, ca societate, să facem din Roșia Montană o atracție pentru vizitatorii din întreaga lume. Locațiile din Patrimoniul UNESCO, bine guvernate, sunt generatoare de profit.', a scris Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 10:

Ambasadorul României la UNESCO, Simona Miculescu, afirmă că înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial chiar în ziua în care ţara noastră aniversează 65 de ani de la aderarea la această organizaţie reprezintă o dublă sărbătoare.

'Aşa cum am anticipat, avem o dublă sărbătoare azi! Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris azi în Lista Patrimoniului Mondial, precum şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, chiar în ziua în care România aniversează 65 de ani de la aderarea la UNESCO!'

'Minunată coincidenţă! Ce emoţionantă şi frumoasă zi! Mulţumim tuturor celor care au contribuit, de-a lungul anilor, la aceasta dublă sărbătoare! Mulţumim şi tuturor celor care se bucură alături de noi azi! Vom continua să promovăm cu pasiune şi devotament interesele României în această prestigioasă arenă internaţională şi vom încerca să înregistrăm noi şi noi victorii!', a scris Simona Miculescu, pe Facebook.

UPDATE 9:

Prezenţa Roşiei Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este un motiv de mândrie naţională, dar, cu siguranţă, şi un motiv de responsabilitate, afirmă deputatul Mihai Weber, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

'Salvarea patrimoniul naţional este o datorie pe care o avem faţă de generaţiile viitoare şi care, aşa cum susţin mereu, nu trebuie să aibă culoare politică', precizează el, într-un comunicat de presă.

UPDATE 8:

Înscrierea peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO este o realizare şi, în acelaşi timp un început de drum, subliniază Institutul Naţional al Patrimoniului.

'Valoarea universală excepţională a Peisajului cultural minier Roşia Montană - cel mai important, extins şi divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichităţii romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole - a fost, astfel, recunoscută pe baza criteriilor definite de Convenţia Patrimoniului Mondial. O idee care a crescut şi a rezistat în ultimele două decenii - datorită comunităţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale, instituţiilor de specialitate, comunităţii locale şi societăţii civile strânse în jurul său şi adusă de România în atenţia UNESCO - este validată la cel mai înalt nivel astăzi când ţara noastră sărbătoreşte 65 de ani de la aderarea la Convenţia UNESCO', arată INP, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

INP menţionează că situl a fost înscris şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, 'recunoscându-i-se astfel atât vulnerabilitatea, cât şi necesitatea luării de măsuri urgente de protecţie'.

'În acest sens, este încurajată cooperarea internaţională şi este recomandată invitarea la Roşia Montană a unei misiuni tehnice de monitorizare reactivă pentru a se stabili starea de conservare optimă şi un program de măsuri pentru asigurarea ieşirii sitului de pe Lista patrimoniului mondial în pericol. Este astfel deschis drumul cooperării internaţionale pentru salvgardarea unei resurse culturale unice în lume, prin valorificarea potenţialului său economic în relaţie cu dezvoltarea turismului cultural şi de mediu, care însoţesc statutul de sit al patrimoniului mondial. (...)

Este o realizare şi, în acelaşi timp un început de drum, pentru România şi toţi cei care înţeleg că viitorul este al solidarităţii şi al dezvoltării sustenabile, care nu sacrifică nici istoria, cunoaşterea sau spiritul unui loc, nici perspectivele generaţiilor viitoare', precizează sursa citată.

Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris marţi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfăşoară online în perioada 16 - 31 iulie.

UPDATE 7: 

Europarlamentarul Dacian Cioloş, copreşedinte al USR PLUS, afirmă că includerea sitului de la Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO reprezintă 'o şansă unică la dezvoltare durabilă'.

'Roşia Montană a intrat, astăzi, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este o veste mare şi nici că putea să existe un cadou mai nimerit de care să mă bucur de ziua mea. Comunitatea din Roşia Montană, pe care o cunosc, merita această şansă de multă vreme, pentru că oamenii de acolo, dar şi alte organizaţii civice din ţară s-au bătut ani în şir pentru această recunoaştere. E o şansă unică la dezvoltare durabilă, o şansă pe care sper să putem să o exploatăm din plin. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una dintre cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Însă, dincolo de prestigiul de a fi parte a Patrimoniului UNESCO, este vorba, în primul rând, de găsirea unor soluţii economice şi sociale viabile şi durabile, de dezvoltare turistică. Toate acestea, gândite pe profilul zonei, vor aduce bunăstare pentru oamenii din regiune. Felicitări tuturor celor care au crezut în această şansă şi care au făcut posibil momentul de azi', a scris Cioloş, marţi, pe Facebook.

Şi vicepremierul Dan Barna şi-a exprimat bucuria că acest sit 'a obţinut în sfârşit recunoaşterea internaţională'.

'Ne-am luptat ani de zile pentru protejarea istoriei şi a mediului de la Roşia Montană, iar astăzi am primit o veste extraordinară. Am susţinut activ încă de la început dosarul Roşia Montană la UNESCO şi mă bucur că acest sit a reuşit să obţină în sfârşit recunoaşterea internaţională. E o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi - în acelaşi timp - conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii. (...) Roşia Montană este o victorie majoră a noii generaţii politice', a scris şi Barna, pe Facebook. 

UPDATE 6:

Și premierul Florin Cîțu a transmis un mesaj scurt, pe Facebook.

'Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a decis astăzi că peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO!', a scris Florin Cîțu.

UPDATE 5:

USR PLUS susţine că includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie luată marţi, reprezintă 'o şansă uriaşă' pentru comunitatea locală, pentru dezvoltarea şi conservarea patrimoniului. 'Zi istorică pentru istoria românilor! Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primeşte o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi - în acelaşi timp - conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii', precizează USR PLUS, într-o postare pe pagina de Facebook a formaţiunii.

USR PLUS arată că, potrivit experţilor, care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roşia Montană reprezintă 'cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106 - 127 î.Hr.)'. În plus, conţine 'cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume'. 'Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute şi protejate la nivel mondial', subliniază formaţiunea politică. Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marţi, înscrierea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanităţii. 

UPDATE 4:

Președintele Klaus Iohannis a oferit prima reacție, după ce Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO.

'Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei.', a scris Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 3:

România riscă să plătească despăgubiri de miliarde de dolari companiei Gabriel Resources. În acest moment, pe rolul Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington există un proces de arbitraj în care compania minieră cere statului român despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari pentru blocarea investiției, care ar fi trebuit să fie la momentul respectiv „cea mai mare exploatare a aurului din Europa”. O soluție în litigiul de la Washington este așteptată în 2022.

UPDATE 2:

Primarul localității Roșia Montană, Eugen Furdui, a spus, într-o intervenție telefonică la Digi 24, faptul că decizia nu avantajează nici comunitatea locală, nici România. Acesta susține că cel mai mare zăcământ de aur și argint a Europei este blocat pe termen mediu. 'O mare parte din comunitate nu și-a dorit acest lucru', a mai adăugat primarul.

UPDATE:

Roșia Montană a fost înscrisă în Patrimoniul UNESCO

----

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO, reunit online în aceste zile la Fuzhou, China, este așteptat să pronunțe marți decizia privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial.

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO va examina marţi candidatura sitului Roşia Montană pentru a fi adăugat pe lista siturilor protejate de instituţie, alături de candidaturile Uruguayului, Braziliei şi Peru. Discutarea dosarului Roşia Montană figura iniţial pe agenda de duminică, potrivit site-ului UNESCO, scrie Agerpres. 

Luni, după ora locală 22:30 (14:30 GMT), preşedintele Comitetului a decis să amâne pentru marţi cele patru propuneri de pe ordinea de zi care nu fuseseră încă evaluate: grădina tropicală Sitio Roberto Burle Marx (Brazilia), observatorul solar din Chankillo (Peru), biserica Estacion Atlantida (Uruguay) şi peisajul minier de la Roşia Montană (România), relatează EFE.

Propuneri în așteptare din 2020

Luni au fost aprobate candidaturi din Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Georgia, Turcia, Ţările de Jos. Propunerile din Brazilia, Uruguay şi Peru, care vor trebui să aştepte până marţi, sunt în aşteptare din 2020, când UNESCO a fost nevoită să anuleze evenimentul său anual din cauza condiţiilor de sănătate la nivel mondial, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Acest lucru a însemnat că cea de-a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial a devenit o versiune extinsă, în care sunt evaluate nu doar propunerile din anul în curs, ci şi cele care nu au putut fi evaluate anul trecut.

Sesiunile au loc până la 31 iulie în oraşul Fuzhou din sud-estul Chinei, dar, având în vedere că pandemia este încă activă, ele se desfăşoară în mare parte virtual. 

Protest pentru Roșia Montană

Comunitatea Declic, împreună cu Uniți Salvăm, Rosia Montana în UNESCO World Heritage, Funky Citizens, Mining Watch România, Prietenii Roșiei Montane, Corupția Ucide și Evoluție în instituție au ieșit la protestul Ieșim în stradă pentru Roșia Montană! Organizațiile cer public președintelui Klaus Iohannis să își exercite rolul de mediator și să solicite premierului să renunțe la inițiativa de a retrage dosarul Roșia Montană din procedura de includere în patrimoniul UNESCO.

'Domnule Președinte, a venit momentul să discutăm despre elefantul din cameră: Roșia Montană și ezitările Guvernului de a o susține pentru lista UNESCO. Din păcate, Roșia Montană acum a ajuns monedă de negociere în politica de partid. Vă cerem public, domnule președinte Iohannis, să scoateți elefantul de aur din Guvern! Roșia Montană nu e locul de joacă al politicienilor! Trebuie să vă exercitați rolul de mediator între noi, cetățenii, și cei cărora aurul le fură mințile', a declarat Tudor Brădățan, director executiv al Comunității Declic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel