Incinta reactorului 3 al centralei Fukushima 1 este intactă - AIEA
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Incinta de securitate a reactorului 3 al centralei nucleare japoneze Fukushima 1, unde s-au produs două explozii luni, este intactă, a anunţat, luni, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP.

„Clădirea reactorului a explodat, dar incinta de securitate nu a fost avariată. Sala de control a reactorului 3 rămâne operaţională“, a declarat AIEA într-un comunicat, precizând că a fost informată de Agenţia japoneză de securitate nucleară şi industrială (NISA), transmite Mediafax.

Şase persoane au fost rănite şi niciun membru de personal nu lipseşte la apel, a precizat agenţia ONU, cu sediul la Viena. Cele două explozii care s-au produs luni au fost cauzate de acumularea de hidrogen, potrivit autorităţilor japoneze. O explozie similară se produsese deja în clădirea reactorului numărul 1 al aceleiaşi centrale sâmbătă, a doua zi după un un cutremur şi un tsunami care au afectat coasta de nord-est a Japoniei.

AIEA anunţase anterior, luni, că nivelul radioactivităţii măsurat la Fukushima înainte de explozie era „normal“.

„Nivelurile de radioactivitate măsurate în patru zone din perimetrul centralei, pe o perioadă de 16 ore, la 13 martie, erau normale“, a anunţat agenţia.

Cele patru reactoare ale centralei Fukushima, oprite automat vineri, "dispun de o sursă de energie în afara centralei şi nivelurile de apă în toate unităţile sunt stabile", a precizat AIEA. „Chiar dacă au fost realizate pregătiri în acest sens, nicio operaţiune nu a fost condusă pentru a elibera presiunea la vreunul din reactoarele sale“, a declarat agenţia, într-un comunicat difuzat înainte de exploziile din apropierea reactorului 3.

La reactorul 1, sistemul de răcire a fost restabilit parţial şi „se desfăşoară activităţi pentru a se reuşi oprirea totală a reactorului“. „Echipele reactoarelor 2 şi 4 lucrează la refacerea sistemelor de răcire a căldurii reziduale. Reactorul 3 a fost oprit complet“, a precizat agenţia.

Directorul general al AIEA, Yukiya Amano, urmează să susţină o conferinţă de presă privind situaţia centralelor japoneze luni, la Viena, la ora 16.30 GMT (18.30, ora României).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel