Incinerarea, o practică obișnuită în lumea civilizată
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
cremation-crematory
cremation-crematory

Considerată un proces estetic și ecologic, incinerarea este practicată în proporție de 40% în SUA și 36% în Europa. Incinerarea se regăsește cu precădere la protestanți și catolici, în timp ce evreii și

Incinerarea este procesul de ardere la temperaturi ridicate (593 grade Celsius) al unui corp mort până când rămân doar oasele fragile, calcificate. Această cenușă poate fi păstrată într-o urnă, îngropată, împrăștiată sau chiar incorporată în obiecte, ca parte din ritualul morții.

Pe de o parte, protestanții și catolicii permit incinerarea, în timp ce evreii și ortodocșii sunt mai restrictivi. După Primul Război Mondial, incinerarea a devenit tot mai populară, reprezentând 36% la nivel de practică în statele europene.

În Rusia, incinerarea e acceptată, întrucât a fost introdusă de regimul ateu din Uniunea Sovietică, care dorea să sublinieze faptul că, odată cu moartea, totul s-a terminat, iar rămășitele pământești trebuie făcute să dispară.

Newark Star-Ledgerun ziar din New-Jersey, SUA, arată că peste 40% din decedații din SUA sunt incinerați, în cele peste 1700 de crematorii. În unele state apusene această rată ajunge chiar la 70%. În Elveția, incinerarea se regăsește în proporție de 81,95%, în Cehia 79,87%, iar în Suedia 74,03%.

În Franța, un sondaj din 2010 a arătat că 47% dintre respondenți ar alege incinerarea pentru cei dragi lor, iar 52% ar alege practica pentru ei înșiși. Alegerea incinerării este minoritară în rândul credincioșilor - 37% dintre credincioșii din Franța (practicanți sau nu) aleg incinerarea, iar 41% aleg înmormântarea. În schimb, aproape două treimi dintre atei preferă incinerarea.

În Anglia, creștinii preferă să-și incinereze morții în proporție de 72,38%, întrucât pământul pe insulă este destul de scump și nu toți își permit să-și îngroape morții. În acest sens, în Marea Britanie există cel puțin 250 de crematorii funcționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel