Incident Australia - China. Beijingul a folosit un laser pentru a cauza probleme unui avion australian
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Prim-ministrul Australiei acuză China de intimidare, după ce un avion avion de supraveghere a fost orbit cu un laser.

Prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a declarat săptămâna trecută că un incident cu laser care a implicat o aeronavă a Forțelor Aeriene Regale Australiene este un „act de intimidare” al Chinei.

Departamentul de apărare al Australiei a raportat că un laser emis de pe o navă a Marinei Armatei de Eliberare a Poporului a orbit un avion de supraveghere P-8A Poseidon joia trecută, când nava chineză naviga spre est prin Marea Arafura.

Duminică, premierul a caracterizat episodul drept „un act nesăbuit și iresponsabil care nu ar fi trebuit să aibă loc”.

Morrison a spus că Australia va „prezenta opiniile noastre foarte clare” guvernului chinez prin intermediul canalelor de apărare și diplomatice. Morrison a spus că Republica Populară Chineză trebuie să ofere o explicație „de ce o navă militară din zona economică exclusivă a Australiei ar întreprinde un astfel de act – un act atât de periculos”.

„Nu văd altceva decât un act de intimidare, unul care a fost neprovocat, nejustificat”, a spus Morrison reporterilor, duminică. „Australia nu va accepta niciodată asemenea acte de intimidare”, a continuat acesta.

Cu alegerile federale care se apropie, Morrison încearcă să-și acuze oponenții politici ca fiind slabi în ceea ce privește securitatea națională și a declarat că regimul autoritar de la Beijing dorește ca laburiștii să înlocuiască Coaliția actuală de guvernare, scrie The Guardian.

Boris Johnson, semnal de alarmă: Rusia plănuieşte cel mai mare război din Europa de după 1945

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a susţinut în cadrul unui interviu acordat BBC că Rusia ar plănui un război, după 77 de ani de pace pe continentul european.

„Dovezile sugerează că Rusia plănuieşte cel mai mare război din Europa de după 1945. Toate semnele sunt că planul a început deja în anumite privinţe”, a declarat Boris Johnson.

Serviciile de informaţii au dezvăluit că Rusia intenţionează să lanseze o invazie care va încercui capitala Ucrainei, Kiev, conform celor prezentate de Johnson în interviul cu Sophie Raworth de la BBC.

„Oamenii trebuie să înţeleagă costul absolut pe care îl poate presupune viaţa umană”, a mai spus Johnson (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel