Închisorile secrete CIA. România, apel. Soluție de la CEDO
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Justiție
Justiție
CEDO a respins marţi apelurile Lituaniei şi României împotriva condamnărilor pronunţate de instanţa europeană în luna mai pentru participarea la programul închisorilor secrete al CIA, relatează AFP. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat deja dreptate unui număr de doi prizonieri de la Guantanamo, Abd al-Rahim al-Nashiri (contra României) şi Abu Zubaydah (contra Lituaniei), care afirmau că au fost deţinuţi în secret în aceste ţări între 2004 şi 2006 şi că au fost supuşi la diverse forme de violenţă morală şi fizică. Nici autorităţile de la Bucureşti şi nici cele de la Vilnius nu au recunoscut până în prezent existenţa închisorilor secrete pe teritoriul lor şi cele două ţări doreau, în consecinţă, să facă apel.

Judecătorii CEDO au decis în unanimitate să respingă aceste cereri

'Curtea ajunge la concluzia că Lituania a adăpostit o închisoare secretă a CIA între februarie 2005 şi martie 2006, că dl Zubaydah a fost deţinut acolo şi că autorităţile interne ştiau că CIA îl supuneau unor tratamente contrare Convenţiei' europene a drepturilor omului, notează încă o dată CEDO. Aceasta recomandă ca autorităţile lituaniene să efectueze cât mai curând o anchetă completă asupra acestui dosar şi să-i pedepsească, dacă este necesar, pe cei responsabili.

CEDO a condamnat Lituania să-i plătească despăgubiri de 100.000 de euro reclamantului şi 30.000 de euro reprezentând cheltuieli de judecată. Curtea de la Strasbourg a ajuns la aceleaşi concluzii şi într-un dosar în care Abd al-Rahim al-Nashiri a reclamat România, care va trebui să-i plătească reclamantului despăgubiri de 100.000 de euro. CEDO recomandă, de asemenea, autorităţilor de la Bucureşti, să efectueze o anchetă şi să obţină asigurări de la autorităţile americane că Al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte

CEDO a condamnat autorităţile române şi lituaniene în baza mai multor încălcări: cele privind interdicţia torturii, dreptul la libertate şi la siguranţă ale reclamanţilor, respectarea vieţii private şi dreptul la un recurs eficient. Polonia a fost condamnată de CEDO pentru fapte similare în 2015. Închisorile CIA au fost create în secret de agenţia americană de informaţii în mai multe ţări (Polonia, Lituania, România, Afganistan, Thailanda), în timpul preşedinţiei lui George W. Bush la începutul 'războiului împotriva terorismului', după atentatele de la 11 septembrie, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel