Data actualizării:
Data publicării:

Încheierea războiului din Ucraina. Macron şi Xi Jinping, discuție: "Rusia trebuie chemată să-şi respecte datoriile"

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Sursa foto: Facebook Emmanuel Macron
Emmanuel Macron și Xi Jinping au vorbit despre situația războiului din Ucraina.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află în vizită la Beijing, unde, în întrevederile cu conducerea chineză, au analizat relaţiile calificate drept complexe dintre părţi, într-un efort de obţine sprijinul Chinei pentru restabilirea păcii în Ucraina.

În discuţiile avute azi de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi omologul chinez, Xi Jinping, s-au pronunţat în favoarea unei soluţii paşnice pentru încheierea războiului dintre Rusia-Ucraina şi împotriva recurgerii la arme nucleare în acest conflict. Președintele francez face o vizită de stat în China, prezenţa europeană la cel mai înalt nivel încă dinaintea declanşării pandemiei de COVID-19.

"Să fie începute cât mai repede negocierile de pace"

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, nu a ieşit deloc din zona de neutralitate afişată până acum faţă de invazia rusă în Ucraina şi nu a făcut nici cea mai mică aluzie că ar fi dispus să-şi folosească influenţa pe lângă Vladimir Putin pentru a-l aduce pe calea cea bună, aşa cum îi ceruse preşedintele Macron, scrie Rador. China este gata să facă apel împreună cu Franţa la comunitatea internaţională să rămână raţională şi calmă, s-a limitat să spună Xi Jinping la conferinţa de presă comună cu omologul francez, de astăzi, de la Beijing, folosind o exprimare mai degrabă impersonală.

"Să fie începute cât mai repede negocierile de pace, să se ţină cont de preocupările de securitate legitime ale celor două părţi, conform principiilor Cartei Naţiunilor Unite, să fie căutată o cale politică pentru a construi o pace europeană efectivă şi de durată. Facem apel la cooperare pentru a răspunde efectelor crizei ucrainene, în special în domeniile alimentar, energetic, financiar şi de transport", a spus Emmanuel Macron.

"Rusia trebuie chemată să-şi respecte datoriile"

În opinia preşedintelui Franţei, războiul de pe continentul european priveşte întreaga planetă, pentru că un membru al Consiliului de Securitate al ONU a violat Carta Naţiunilor Unite, atacând militar un stat suveran, ceea ce este inacceptabil. "Europa nu poate trăi în pace atâta timp cât pe continent o ţară este ocupată de o putere vecină", a mai spus acesta.

"Vorbind de pace şi stabilitate, astăzi, înseamnă să vorbim de războiul lansat de Rusia în Ucraina, un conflict care pune capăt deceniilor de pace pe continetul european. Dumneavoastră aţi subliniat, cu o forţă şi o voinţă căreia Franţa i se alătură, ca armele nucleare să fie total excluse din acest conflict şi să nu fie desfăşurate în alte state în afara celor care le deţin deja. De aceea, Rusia trebuie chemată să-şi respecte datoriile, după ce a anunţat că vrea să trimită în Bielorusia vecină astfel de arme, ceea ce contravine dreptului internaţional. Într-un viitor cât mai apropiat, trebuie să reangajăm o discuţie exigentă cu Rusia, să respecte aceste principii pe care şi dvs. le apăraţi, ca Franţa. Noi dorim nu doar încheierea conflictului, ci respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, abţinerea de la orice escaladare a conflictului şi găsirea soluţiilor pentru o stabilitate pe termen lung", a spus Emmanuel Macron.

Preşedintele Emmanuel Macron a susţinut întotdeauna că în acest război Europa trebuie să vorbească pe o singură voce şi de aceea el face vizita de stat la Beijing însoţit de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen./lbadiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel