Data publicării:

Începe să se elucideze misterul „Clădirii X” de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Ce s-a aflat

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
foto: Wikimapia
foto: Wikimapia

Iată ce se crede că ar fi fost, de fapt, pe teritoriul Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, cunoscută și sub numele de Dacia Romană, este extrem de bine conservată și reprezintă o atracție importantă pentru iubitorii de istorie. Vizitatorii pot explora ruinele fostei capitale, inclusiv forul, amfiteatrul, templele, băile publice și alte edificii deosebite, oferind o imagine clară a organizării și structurii unei capitale de provincie romană din secolele II - III. 

„Clădirea X” de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa reprezintă una dintre structurile importante descoperite în ruinele fostei capitale a Daciei romane. Deși numele „Clădirea X” este provizoriu, acesta a fost atribuit unei clădiri semnificative pe baza poziției și a caracteristicilor sale arhitecturale. Descoperirile sugerează că "sala" ar fi putut avea o funcție administrativă, religioasă sau publică, având în vedere complexitatea și importanța structurii în contextul urban al capitalei romane. Este cel mai mare edificiu de cult cu o singură navă (încăpere) descoperit în fosta capitală romană. 

Edificiu de cult?

Conform dr. Ovidiu Ţentea, de la Muzeul Național de Istorie al României și președintele Comisiei Naționale de Arheologie, rămășițele construcției descoperite anul trecut aparțin, într-adevăr, unui edificiu de cult. Este vorba despre un templu cu o amprentă la sol deosebit de mare, de peste 250 mp, fiind cel mai mare de acest tip identificat până acum la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Expertul susține că templul i-a fost dedicat probabil unui împărat, Antoninus Pius. „Avem o dovadă indirectă după inscripția pe care o avem în Basilica forului nou, care datează din anul 153”, explica dr. Ovidiu Ţentea pentru ReplicaHD.ro.

Săpăturile arheologice în zona unde a fost descoperit noul templu ar fi început în anul 2019. Inițial, cercetările au fost realizate într-o altă secțiune, la Templul zeilor palmireni. La noul templu descoperit se observă intrarea flancată de două baze de statui, probabil reprezentând pe împărat și împărăteasa, care ar fi fost realizate din bronz. De asemenea, există o substrucție de podea. Întregul templu era acoperit cu marmură, inclusiv treptele, coloanele și pereții. În general, romanii aduceau marmura din Cariera de la Bucova, o piatră nobilă de culoare gri-albăstruie, dar utilizau și marmură policromă, mai costisitoare, provenind din cariere situate pe teritoriul actual al Turciei.

Fără îndoială, această construcție reprezintă cel mai mare edificiu de cult cu o singură navă (încăpere) descoperit în fosta capitală romană.

Templu dedicat împăratului și Divei Faustina, soția zeificată

Împăratul Antoninus Pius, care a condus Imperiul Roman între 138 și 161, este cel de-al treilea împărat asociat cu istoria orașului. Așezarea fondată de împăratul roman Traian s-a extins spre vest în timpul domniei împăratului Hadrian, atingând o suprafață de 30 de hectare în jurul anului 130. Orașul adăpostea și un Capitoliu dedicat marilor zei, care includea un templu cu coloane de peste opt metri înălțime, echivalentul unui bloc de trei etaje.

Analizând inscripțiile găsite printre ruine, arheologii sunt de părere că templul impresionant fusese dedicat împăratului Antoninus Pius și soției sale, Faustina, care a fost prima împărăteasă având o prezență permanentă în Forum Romanum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel