Începe războiul dintre Israel și Iran? Adrian Zuckerman: Problema nu este în Gaza. Este în Teheran, în Moscova și în Beijing
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Va izbucni războiul între Israel și Iran?

În urma atacurilor fără precedent ale grupării teroriste Hamas, Israelul a declarat stare de război. Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat public că Israelul intră într-un război lung împotriva Hamas. Ca urmare a atacului Hamas, peste sute de israelieni au fost uciși, alte câteva mii au fost răniți și zeci de persoane, inclusiv copii, femei și bătrâni răpite și duse în Gaza. Au fost lansate totodată și 5.000 de rachete împotriva Israelului.

Avem, însă, motive să credem că poate izbucni un război între Israel și Iran? Fostul ambasador SUA în România, Adrian Zuckerman, a răspuns:  "Sper că nu. Am auzit la știri că s-a mutat în Mediterana de Est un portavion american care o să ajute, în teorie, nu numai cu forțe militare dar și cu inteligență. Dar un război cu Iran, în opinia mea, poate să fie la fel de periculos ca scenariul în care China ar încerca să invadeze Taiwan.

Trăim timpuri foarte periculoase din cauză că această administrație Biden e văzută ca fiind slabă, care dă de mâini, dar nu reacționează preventiv. Când acești oameni ca Putin și Jinping și Moula din Iran văd slăbiciune, atacă. SUA nu reacționează destul de dur după ce se întâmplă ceva... asta e problema".

În completare, Zuckerman a mai scos în evidență o mare problemă, și anume depistarea teroriștilor în rândul populației. "Cum îți dai seama care e terorist și care nu e? Asta e o mare problemă. Cum se apără Israelul în viitor? Cea mai mare problemă este că sunt palestinieni care sunt oameni obișnuiți, bărbați, femei, copii care nu sunt teroriști dar suferă și sunt folosiți de adevărații teroriști, de-aia se și ascund acolo. Dar problema nu este în Gaza. Problema este în Teheran, în Moscova și în Beijing" a explicat fostul ambasador.

Citește și Axa răului. Ambasadorul Adrian Zuckerman: Rușii încearcă acum să se salveze, pentru că pierd. Putin, ”absolut” în spatele atacului asupra Israelului

Interviul complet, aici:

       

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel