Data publicării:

Începe Postul Sf. Maria 2022. Doar o dată, în două săptămâni, avem dezlegare la pește în perioada postului Adormirii Maicii Domnului

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Lisa: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/varza-proaspat-ingrediente-mancare-3978831/
Fotografie de la Lisa: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/varza-proaspat-ingrediente-mancare-3978831/

Urmează una dintre cele mai mari sărbători pentru creștini - Adormirea Maicii Domnului.  

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea “Paraclisul Maicii Domnului”.

Conform calendarului creștin ortodox, postul Sfintei Marii în 2022 începe de la data de 1 august. În 2022, lăsata secului pentru postul Sfintei Marii se face în data de 31 iulie. Acest post ține două săptămâni, iar anul acesta lăsata secului are loc pe 31 iulie.

O singură zi în postul Sfintei Marii, dezlegare la pește

În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește.

Cum trebuie să postim conform tradiției

 

 

Lunea, miercurea și vinerea se ajunează până după orele 15,00, când se mănâncă mâncare uscată. Marțea și joia se mănâncă legume fierte (fără untdelemn), iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. Pe 6 august, de Schimbarea la Față este dezlegare la pește, untdelemn și vin.

Lăsatul secului semnifică renunțarea la mâncare cu grăsimi, dar are și un altfel de înțeles: acela al renunțării la spiritul lumesc în favoarea unei vieți duhovnicite. 

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi ale anului. Originile sale se află prin secolul al V-lea, când s-a dezvoltat și cultul Maicii Domnului. La început, acest post nu se ținea peste tot la fel. Creștinii din Antohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. Creștinii din Ierusalim posteau opt zile, iar cei din partea Constantinopolului doar patru zile. 

În 1166, la Constantinopole are loc un sinod convocat de patriarhul Luca Chrysoverghi, care stabilește că postul să înceapă la 1 august și să dureze până la 15 august,  la Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

VEZI ȘI: Carmen Brumă, dietă în post. Cum să nu te îngrași: Reguli, alimente recomandate

Într-un interviu pentru DCNews, Carmen Brumă a oferit o serie de sfaturi pentru perioada postului, când dieta se schimbă, ce alimente trebuie să consumăm și ce reguli trebuie urmate, dacă nu dorim să acumulăm kilograme în plus. 

"Postul nu este despre a te ghiftui"

 

 

"În perioada asta de tranziţie de la un anotimp la altul, organismul nostrul se simte obosit, ai deseori o stare de slăbiciune, celebra astenie de primăvară. Ca să combaţi această stare de slăbiciune, trebuie să te bazezi pe legume proaspete, cereale, pe pseudo-cereale, surse cât mai naturale de hrană, cu cat mai puţini aditivi alimentari. Multe persoane ţin post în această perioadăşi pentru că nu acordă importanţa cuvenită alimentelor - singura lor grijă este să înlocuiască produsele animale cu orice fel de produse - constată la sfârşitul postului că se îngraşă câteva kilograme. Postul nu este despre a te ghiftui şi de a înlocui toate alimentele animale cu nişte corespondenți care nu există în mod natural. Nu trebuie neapărat să mănânci carne de post, chiftele de post, pate de post, lapte de post. Am auzit că până şi ouă de post există. Ideea este să te mai şi abţii. Abstinenţa este un cuvânt de bază când vorbeşti despre regulile alimenater ale postului", spune Carmen Brumă. Vezi mai multe aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel