Începe modernizarea drumului Transalpina de Apuseni, Alba, o investiţie de peste 188 milioane de lei
Un drum judeţean din Alba în lungime de peste 78 de kilometri, foarte degradat în prezent şi care străbate o zonă muntoasă deosebit de spectaculoasă, va fi modernizat cu fonduri europene, ordinul de începere a lucrărilor pe ceea ce se va numi, în urma reabilitării, 'Transalpina de Apuseni' fiind semnat miercuri de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Alba, Ion Dumitrel.
Valoarea totală a proiectului este de peste 188 milioane de lei, din care aproape 184 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Durata de implementare a proiectului este de 95 de luni, finalizarea sa fiind estimată pentru martie 2023. Proiectul este implementat de CJ Alba, în parteneriat cu primăriile din municipiul Aiud şi comunele Rîmeţ, Ponor, Mogoş, Bucium. Execuţia lucrării va fi asigurată de o asociere de trei firme şi este împărţită pe două loturi.
'Azi (miercuri - n.r.), am semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru DJ 107I. (...).Un proiect de o aşa dimensiune nu am avut niciodată', a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Alba. Ion Dumitrel a opinat că este un drum 'foarte important', un drum care înseamnă 'nu doar o cale de rulare', ci un drum care va da o şansă la dezvoltare comunităţilor locale şi care va aduce 'mai aproape de lume o zonă uitată de lume'.
De altfel, primarii din comunele străbătute de DJ 107I, prezenţi la conferinţa de presă, au apreciat că, odată modernizat, drumul va avea nu numai un impact turistic asupra zonei, dar va contribui la stoparea depopulării satelor. 'Asfaltarea acestui drum are un impact deosebit de important pentru stoparea depopulării satelor. Fără acest drum, cred că peste câţiva ani nu mai aveam sate în zona de munte. Se va dezvolta şi turismul. Este un drum mult visat', a declarat primarul din Ponor, Petruţ Bujor. Drumul străbate una din cele mai frumoase zone ale judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi, şi ajunge, în punctul cel mai înalt, până la o altitudine de peste 1.000 de metri. De altfel, încă din antichitate, romanii au construit aici un drum, urmele acestuia fiind încă vizibile în câteva locuri. Odată modernizat, drumul va face mult mai accesibile o serie de destinaţii turistice.
El va face legătura între autostrada Sebeş-Turda şi DN 74, principalul drum naţional din Apuseni. Cei 78,4 kilometri se întind între municipiul Aiud - Rîmeţ - Brădeşti - Geogel - Măcăreşti - Bîrleşti Cătun - Cojocani- Valea Barnii - Bîrleşti - Mogoş - Valea Albă - Ciuculeşti - Bucium - Izbita - Coleşeni - Bucium Sat - DN 74 (Cerbu). Contractul de finanţare a proiectului a fost semnat în iunie 2017. Potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, este cel mai lung drum judeţean din Regiunea Centru care este reabilitat cu fonduri europene şi, totodată, proiectul cu cea mai mare valoare finanţat prin Regio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News