Data publicării:

Începe anul şcolar 2023-2024. Legi noi ale educaţiei, dar probleme vechi. Transport pe bani pentru elevi în prima zi, deşi legea spune că este gratuit

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Sorin Ion, secretar de stat în ministerul Educaţiei, a făcut mai multe declaraţii la startul anului şcolar 2023-2024. 

Alegeri prezidentiale 2024

Întrebat, în cadrul emisiunii Matinal de la Radio România Actualităţi, care este situaţia manualelor în şcoli, Sorin Ion a spus că "în acest moment, chiar în clasa în care mă aflu, toate manualele sunt pe băncile copiilor. Avem într-adevăr mici probleme cu două titluri la învăţământul primar, pentru care avem acum doar varianta digitală şi, eventual, dacă este nevoie, se va tipări acel capitol de început până când sosesc manualele pe bănci, dar dacă ar fi să exprim în procente, nu ştiu, 99% dintre manuale sunt în aceste momente pe băncile copiilor. Şi într-adevăr este un an cu totul special, aş pune, din două puncte de vedere. Primul l-aţi enunţat dumneavoastră, implementarea noilor legi ale educaţiei, lucru care a început deja prin emiterea de acte normative subsecvente. Dar aş spune eu că foarte importantă caracteristică a acestui an şcolar este din punct de vedere al dotării unităţilor de învăţământ./atataru/ Probabil că va fi anul cu cele mai mari urme în ceea ce priveşte baza materială. Avem în acest moment deja semnate foarte multe contracte pentru dotări, pentru laboratoare, pentru mobilier. Foarte curând probabil că vor începe să sosească şi noile microbuze şcolare electrice, prin consiliile judeţene, o reţea de şcoli verzi, toate prin PNRR. Prin urmare, ne aşteptăm la multe lucruri bune, care, evident, aduc cu ele şi un oarecare disconfort, pentru că în acest moment avem peste 600 de şcoli care sunt relocate din clădirea de bază, cele mai multe din cauza lucrărilor care încă se execută sau care urmează a fi finalizate la diverse momente. Ăsta e cumva şi un lucru bun, şi un lucru rău - un lucru bun, pentru că, iată, se îmbunătăţeşte baza materială, dar asta nu poate veni fără un oarecare disconfort pentru elevi. Dar nu cred că aveam altă soluţie".

Transport cu bani, deşi este gratuit

 

"Apropo de transport - şi mai ales că sunteţi şi dvs. în Dâmboviţa, spuneaţi -, elevii ce nu pot urma cursurile în localitatea de domiciliu vor plăti transportul în prima zi de şcoală, deşi este gratuit. De ce este aşa de complicat în fiecare an cu aceste gratuităţi? Sunt foarte multe liste de făcut, multe hârtii, birocraţia este cum este", a întrebat jurnalista Daniela Petrican.

"Este adevărat. Din nefericire, hotărârea de guvern care reglementează facilităţile de transport nu putea să apară după intrarea în vigoare a noilor legi. Cum Legea educaţiei a intrat în vigoare pe 4 septembrie, imediat în zilele următoare a fost elaborateă şi pusă pe circuitul de avizare şi hotărârea de guvern care a fost săptămâna trecută, după cum bine ştiţi, adoptată. Da, probabil că va fi o diferenţă de câteva zile, dar dacă vedem jumătatea plină a paharului, este primul an când elevii nu vor mai cheltui bani din buzunar pentru a şi-i recupera ulterior de la şcoală, ci vor avea abonamente gratuite, iar circuitul financiar se va face între instituţii, nu între elevi şi instituţie", a mai declarat Sorin Ion, citat de Rador.

Se vor respecta promisiunile salariale pentru profesori?

"Până la acest moment, tot ceea ce s-a negociat la finalul grevei s-a respectat. Vorbim de două lucruri: de măririle salariale din luna iunie - lucru care s-a întâmplat şi în acest moment salariile mărite sunt în plată -, iar cel de-al doilea jalon, este vorba de prima de carieră didactică, este în grafic, în sensul că în luna octombrie ar trebui să meargă către cadre didactice./cvanatoru/atataru/ În ceea ce priveşte salarizarea pe noua Lege a salarizării, sigur, suntem în permanent în contact cu ministerele de linie pentru pentru a obţine o grilă de salarizare pentru personalul didactic şi nu numai, şi ne-didactic şi auxiliar, aşa cum merită, după importanţa muncii lor, şi Ministerul Educaţiei a susţinut întotdeauna că educaţia nu trebuie să fie ieftină", a mai punctat secretarul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel