Încep referendumurile "simulate" în Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson de alipire la Rusia. Occidentul nu va recunoaște anexarea lor
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 23 sep 2022, 08:18
WhatsApp
Va avea Rusia curajul să anexeze teritoriile ocupate din Ucraina și să escaladeze și mai mult conflictul?- Foto Pexels
Va avea Rusia curajul să anexeze teritoriile ocupate din Ucraina și să escaladeze și mai mult conflictul?- Foto Pexels
Patru oficiali proruşi din patru regiuni contestate din Ucraina au anunţat că au deschis sediile de vot pentru aşa-numite referendumuri cu privire la posibilitatea ca localnicii să aleagă alipirea la Federaţia Rusă. 

Procesele de vot în regiunile Doneţk, Luhansk, Zaporojie şi Herson au fost descrise de către ţările occidentale drept o simulare.

Potrivit unor informaţii, sunt folosite buletine de vot pe suport de hârtie, deoarece nu a fost timp, săptămâna aceasta, când au fost anunţate referendumurile, să se organizeze o procedură de vot electronic, scrie Rador.

"Încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială"

NATO a condamnat joi planurile Moscovei de a organiza referendumuri în regiunile ocupate de Rusia în Ucraina şi a cerut tuturor statelor să respingă ceea ce a numit "încercările flagrante ale Rusiei de cucerire teritorială", relatează Reuters.

"Referendumuri simulate în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson din Ucraina nu au legitimitate şi vor fi o încălcare flagrantă a Cartei ONU", se arată într-un comunicat al Consiliului Atlanticului de Nord, din care face parte statele membre ale Alianţei.

"Aliaţii NATO nu vor recunoaşte anexarea lor ilegală şi nelegitimă. Aceste teritorii sunt Ucraina", a adăugat sursa citată.

Referendumuri privind aderarea la Rusia urmează să aibă loc de vineri până marţi în mai multe regiuni aflate în principal sub controlul Rusiei în estul şi sudul Ucrainei, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ţării.

Vladimir Putin a anunţat de asemenea miercuri dimineaţă o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Liderul rus a spus că ţara sa este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv nucleare, pentru a "se apăra". 

G7 condamnă 'escaladarea' rusă şi promite noi sancţiuni

Miniştrii de externe din G7 au condamnat "escaladarea" din partea Moscovei în conflictul din Ucraina şi au promis că vor adopta "noi sancţiuni", în urma anunţării mobilizării parţiale în Rusia, într-un comunicat publicat în noaptea de miercuri spre joi şi citat de France Presse.

Miniştrii "au deplâns escaladarea deliberată din partea Rusiei, inclusiv mobilizarea parţială a rezerviştilor şi retorica nucleară iresponsabilă", la sfârşitul unei întâlniri pe marginea Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Miniştrii Germaniei, Canadei, Statelor Unite, Franţei, Italiei, Japoniei şi Marii Britanii, precum şi şeful diplomaţiei Uniunii Europene Josep Borrell, au condamnat de asemenea "referendumurile fictive de pe teritoriul suveran al Ucrainei", anunţate de autorităţile proruse din regiunea ocupată Donbas.

Votul "nu poate fi liber sau just" când forţe ruse sunt prezente, au declarat ei.

G7 ar trebui "să adopte noi sancţiuni specifice" şi "să menţină o presiune economică şi politică susţinută asupra Rusiei ", potrivit comunicatului. "Vom studia şi adopta noi măsuri restrictive, atât personale, cât şi sectoriale", a precizat Borell.

De asemenea, miniştrii şi-au reafirmat angajamentul de "a finaliza pregătirile" pentru punerea în aplicare a plafonării preţului petrolului rusesc.

De asemenea, ei au cerut Rusiei "să predea controlul" centralei nucleare Zaporojie către Ucraina. Centrala a fost lovită în ultimele săptămâni de bombardamente pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?