Incendiu la Rafinăria Petromidia/ Plan roșu de intervenție. A fost emis RO-Alert - Update: Incendiul a fost lichidat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Un incendiu de proporții a izbucnit, miercuri, la rafinăria Petromidia din Năvodari, județul Constanța.

UPDATE Incendiul de la rafinăria Petromidia a fost lichidat, a anunţat miercuri seara Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. 

UPDATE Incendiul de la rafinăria Petromidia nu se mai manifestă cu flacără, dar poate exista riscul de reaprindere

Incendiul care a izbucnit miercuri la rafinăria Petromidia nu se mai manifestă cu flacără, dar poate exista riscul de reaprindere, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Conform datelor comunicate de Garda de Mediu Constanţa, nu se mai degajă fum în atmosferă şi nu se percepe miros sau disconfort olfactiv. 'Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului acţionează pentru golirea instalaţiei, iar forţele de intervenţie continuă acţiunile de răcire', arată IGSU. 

UPDATE Garda de Mediu: La această ora nu mai sunt emisii de fum, arde local

'În data de 21.06.2023 orele 15:15, s-a produs o explozie urmata de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalația de prelucrare țiței hidrocracare blândă MHC. Comisarii Garzii de Mediu Constanta care s-au deplasat pe amplasament au constatat ca incendiul este localizat, arde în continuare cu flacără în instalația MHC. Produsul existent in instalatie este distilatul de vid, motorina grea. Instalația MHC este oprita. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri. Nu sunt victime umane sau raniti. Laboratorul Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta a efectuat analize pentru determinari de formaldehida si COV, la limita amplasamentului, urmand sa emita buletinele de analiza.'.

UPDATE 17:18 Rompetrol: Nu există victime în urma incendiului produs miercuri la Petromidia

'În colaborare cu autorităţile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului şi remedierea situaţiei', subliniază reprezentanţii companiei care operează rafinăria Petromidia. Anterior, Mihai Drăgan, director de Comunicare în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), a precizat, la Digi24, că direcţia vântului în zona rafinăriei Petromidia va fi Est-Sud-Est, ceea ce înseamnă că fumul din incendiul de acolo se îndreaptă spre mare iar în momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri de particule în calitatea aerului. Reprezentantul Ministerului Mediului a adăugat că specialişti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu se vor deplasa la rafinărie pentru a analiza situaţia. Acesta este al doilea incendiu de la Petromidia din ultimii doi ani.

Pe data de 2 iulie 2021, o explozie urmată de incendiu s-a produs la o instalaţie a rafinăriei, iar în urma acestui accident trei persoane şi-au pierdut viaţa. Petromidia Năvodari este cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne din zona Mării Negre şi a Mării Mediteraneene. Compania Rompetrol Rafinare, membră a KMG International, operează rafinăriile Petromidia Năvodari, care include Divizia de Petromichimie, şi Vega Ploieşti.

UPDATE 17:10 - Un subofiţer ISU are traumatism la un picior şi va fi dus la spital

 Un subofiţer ISU aflat la locul incendiului izbucnit, miercuri, la rafinăria Petromidia prezintă traumatism la un picior şi va fi transportat la spital, iar un pompier din cadrul combinatului Petromidia a acuzat dureri la picioare, dar a refuzat transportul la spital, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Conform purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, din primele informaţii incendiul a izbucnit la instalaţia de hidrocracat, iar intervenţia pompierilor este una foarte dificilă, ei focalizându-se acum pe localizarea focului şi lichidarea acestuia.

'Până la această oră nu au fost identificate victime. Avem informaţii că au fost trei angajaţi pe instalaţia de hidrocracat care, din fericire, se pare că s-au autoevacuat atunci când a avut loc explozia', a spus Ana Maria Stoica. Un incendiu care se manifestă cu degajări mari de fum a izbucnit, miercuri, la rafinăria Petromidia, la nivelul judeţului Constanţa fiind activat Planul roşu de intervenţie. Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare RO-ALERT.

Echipajele operative au efectuat măsurători, în urma cărora nu au fost identificate substanţe periculoase, precizează IGSU. Totodată, la nivelul judeţului Constanţa a fost crescută capacitatea operaţională prin suplimentarea personalului de serviciu cu cel aflat în turele libere. Pentru optimizarea misiunii de răspuns, forţele din teren au fost suplimentate cu 9 autospeciale de stingere, respectiv 2 din judeţul Călăraşi, 2 din judeţul Ialomiţa, una din judeţul Tulcea şi 4 de la ISUBIF.

Autospeciala de transport roboţi din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov a fost alocată la misiunea de stingere a incendiului de la rafinăria Petromidia, fiind prima ei misiune. 'Acest mijloc performant de intervenţie a intrat de curând în dotarea IGSU, iar datorită multiplelor caracteristici deţinute asigură, pe lângă eficienţa intervenţiei, protecţia echipajelor operative în misiuni complexe', precizează IGSU.

UPDATE: A fost activat planul roșu de intervenție. A fost emis RO-Alert. 

2. -imagine fara descriere- (ro-alert-petromidia_35708700.jpg)

”Un incendiu a izbucnit la Rafinăria Petromidia, miercuri după amiază, iar pompierii se deplasează la faţa locului. Deocamdată nu sunt cunoscute alte informaţii despre ce s-a petrecut la Rafinăria Petromidia”, transmite ISU.

Persoane aflate în apropriere vorbesc despre o posibilă explozie care s-ar fi auzit înainte de acest fum negru. Angajații sunt evacuați în acest moment, conform Antena 3. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel