Incendii necontrolate. A ars vegetație cât 3.000 de terenuri de fotbal, în ultimele trei zile
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Peste 4.900 de intervenții ale pompierilor au avut loc în acest sfârșit de săptămână.

În perioada 30 iulie-01 august, la nivel național, pompierii au gestionat 4.962 de intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând pentru acordarea măsurilor de prim ajutor pentru 3.896 de persoane aflate în dificultate, se arată într-un comunicat de presă. 

În perioadele caracterizate de temperaturi ridicate se observă intensificarea producerii incendiilor de vegetație uscată. Astfel, în ultimele trei zile, salvatorii au acționat în 289 de situații pentru lichidarea arderilor necontrolate, în urma cărora a fost afectată o suprafață echivalentă cu 3.000 de terenuri de fotbal (aproximativ 2.170 ha). În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic și temperaturi ridicate, astfel de situații pot deveni delicate mai ales dacă în zona câmpurilor arzânde se află locuințe.

Amenzi semnificative

”Readucem în atenția cetățenilor faptul că utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă! Tototdată, nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de până la 50.000 lei”, spun specialiștii. 

12 persoane s-au înecat

O altă situație care generează victime în această perioadă este reprezentată de scăldatul în locuri interzise, în râuri, iazuri și lacuri unde condițiile de înot sunt imprevizibile. În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivel național, 12 persoane și-au pierdut viața la scăldat (5 BC, 1 BZ, 1 BH, 1 CT, 1 HD, 1 OT, 1 SB, 1 SV). În multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul stau la baza unui scenariu dramatic.

”Chiar și persoanele care înoată bine pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinse într-un curent de apă. Pentru evitarea unor adevărate tragedii, explicați-le copiilor pericolele la care se expun scăldându-se în locuri neamenajate și consecințele grave, uneori tragice, ale actelor de teribilism”, mai spun pompierii. 

Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea platformei https://fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel