Incendiu, Parcul Naţional Domogled. Focul s-a extins
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Incendiul din Parcul Naţional Domogled s-a extins la trei hectare.

Intervenţia în Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei continuă marţi, pentru a patra zi, însă focul s-a extins pe o suprafaţă estimată la trei hectare, într-o zonă inaccesibilă.

'Elicopterele au efectuat deja, în această dimineaţă, o misiune de recunoaştere şi două aruncări cu apă iar în momentul de faţă sunt în zbor. După recunoaşterea efectuată în elicopter, incendiul pare să se fi extins într-o zonă imposibil de parcurs pe jos. Suprafaţa afectată se estimează a fi de trei hectare', a declarat purtătorul de cuvânt al ISU 'Semenic' al judeţului Caraş-Severin, Magdalena Tocmelea.

Pentru stingerea incendiului acţionează 140 de persoane din partea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj şi Timiş, personal al Direcţiei Silvice Caraş-Severin şi rangeri ai Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei. În prezent, eforturile se concentrează pe limitarea pagubelor şi lichidarea incendiului, cauza probabilă a izbucnirii focului urmând a se stabili la finalul intervenţiei.

Trei ore de mers pe jos la intervenţie

La operațiunile de stingere a incendiului participă 90 de pompieri militari, cu două elicoptere ale Ministerului de Interne, și 45 de angajați ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Cele trei focare ale incendiului au fost localizate și izolate, însă vântul puternic din zonă îngreunează operațiunea de stingere a incendiului, vântul alimentând focul mocnit din pădure.

Conform celor de la ROMSILVA, incendiile au izbucnit vineri după-amiază într-o zonă inaccesibilă, la altitudine înaltă, într-o zonă de stâncărie din zona de protecție integrală a Parcului Național Domogled – Valea Cernei. Din cauza curenților de aer puternici, elicopterele MAI nu pot interveni tot timpul, iar silvicultorii și pompierii trebuie să meargă trei ore până la locul incendiului, în condiții dificile

[citeste si]

Un turist a anunţat vineri după-amiază un incendiu în zona oraşului Băile Herculane, în Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei. Incendiul se manifesta la o plantaţie de pin negru de Banat şi subarboret şi exista pericolul extinderii la o pădure de fag.

Zona în care s-a produs incendiul este la o altitudine de 1.100 m, la 25 km distanţă faţă de oraşul Băile Herculane, din care 15 km drum neamenajat şi este caracterizată de un relief foarte dificil. Este o zonă stâncoasă, pe o pantă abruptă, cu o înclinaţie de 40 de grade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel