Încasările record ale ANAF aduc liniștea fiscală în România
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Au trecut 6 luni şi începe să fie linişte. O linişte vinovată, în tabără economiştilor care au prezis Apocalipsa, declanşată de programul de guvernare al social democraţilor. Doar vocile firave ale opoziţiei şi ale #rezistenţilor, refugiaţi pe paginile socializare, mai rostogolesc, timid şi fără susţinere matematică, marota crizei şi a tăierilor de salarii şi de pensii. 

Şi tot mai puţini români sunt dispuşi să-şi aplece urechea şi să-i asculte, dar, mai ales, tot mai puţini sunt dispuşi să-i creadă, după ce tăvălugul reducerii taxelor şi al măririlor de salarii şi de pensii, a dărâmat, la propriu, toate bariere pe care sistemul inert şi conservator, a încercat să le pună în calea intenţiilor de guvernare. După 6 luni de majorări de salarii şi de pensii, după 6 luni de reduceri de impozite şi de taxe, tabăra conservatorilor, a pesimiştilor, a primit o lovitură decisivă. Fiscul a anunţat încasări record la buget, încasări care depăşesc chiar şi prognoza din Programul de Guvernare.

ANAF a depășit pragul psihologic de 100 de miliarde

Practic, în primul semestru de guvernare, au intrat în visteria statului, peste 100 de miliarde de lei. Mai exact 101,15 miliarde. Este o creștere cu 4,1% a volumului total al încasărilor faţă de aceiași perioadă a anului trecut şi este pentru prima oară când ANAF depășește pragul de 100 de miliarde de lei, în prima jumătate a unui an, la colectarea veniturilor. În luna iunie 2017 veniturile colectate de ANAF au fost de 16,53 miliarde de lei, cu 1,7 miliarde de lei – respectiv cu 12% - mai mult decât în iunie 2016. În aceste condiţii pare evident că politica fiscală de creştere a veniturilor şi de reducere a fiscalităţii, utilizată corect poate duce economia României în direcţia bună. Până la urmă social democraţii nu au inventat roata.

După cum se cunoaşte deje şi în perioada de boom economic, în România au fost aplicate exact aceste măsuri: au fost reduse taxele şi impozitele, au crescut subvenţiile şi ajutoarele sociale. Şi poate că totul ar fi fost bine dacă această creştere a consumului s-ar fi sprijinit, sănătos, doar pe veniturile românilor şi nu pe creditele perfide aruncate pe piaţă de banci.

România încearcă să ocolească barierele de la Bruxelles

În plus, guvernul de atunci a neglijat investiţiile. Sau nu a reuşit să le finanţeze. Poate şi pentru că, speriaţi de avântul economic din ţarile pe care le considerau doar pieţe de desfacere şi surse de forţă de muncă ieftină şi calificată, mai marii de la Bruxelles au instituit frâne, pe care le-au numit, plastic, bariere ale deficitului bugetar şi ale datoriei publice. Bariere pe care noi nu avem voie să le depăşim, dar pe care, cei din vest, le ignoră cu ,,eleganţă". Am putea totuşi, să facem şi noi ceva. Să le ocolim cu... ,,gratie". Iar guvernanţii par hotărâţi să o facă, graţiei acelui Fond Suveran de Dezvoltare şi investiţii care ar putea deveni motorul investiţional din România.

Un motor care poate echilibra şi susţine dezvoltarea economică şi ar putea aduce la buget şi acele ultime resurse de care este nevoie pentru continuarea politicilor de mărire a veniturilor şi de scădere a taxelor pentru populaţiei. Este de văzut dacă exemplul României va fi urmat şi de alte ţări gâtuite de restricţiile impuse de UE şi de organismele financiare internaţionale, sau dacă, nu cumva, ,,Pimăvara Economică" de la Bucureşti nu va fi ,,înăbuşită" cu manuşi sau fără, de cei care susţin acum interesele multinaţionalelor sau, pur si simplu, retorica prăpăstioasă a celor care prevestesc apocalipsa economică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel