Urmărește emisiunea live
Încălzirea globală trebuie limitată la 1,5°C pentru a evita „dezastrul climatic”, avertizează cel mai recent raport IPCC
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Markus Spiske
Foto Ilustrativ/Pexels Markus Spiske
Trebuie să reducem la jumătate emisiile până în 2030 pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice, spune cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU.

Oamenii de știință IPCC subliniază, de asemenea, că nu este prea târziu pentru a limita încălzirea globală la 1,5°C până în 2030.

Raportul de astăzi subliniază modul în care menținerea în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris va fi posibilă doar cu acțiuni imediate și substanțiale, potrivit Euronews.

În prezent, suntem pe calea de a depăși 3°C de încălzire globală până în 2030 - mai mult de dublu față de limita de 1,5°C convenită în 2015 la COP21 de la Paris.

Lucrarea publicată astăzi provine din cel de-al treilea grup de lucru al IPCC și se concentrează pe modul în care putem atenua schimbările climatice. Primul raport a analizat cauzele crizei climatice, în timp ce al doilea a subliniat gravitatea situației.

Reducerea la jumătate a emisiilor până în 2030

Pentru a rămâne la 1,5°C de încălzirea globală până în 2030, este esențial ca emisiile globale de gaze cu efect de seră să atingă vârful până în 2025 cel târziu. Aceasta înseamnă că acestea trebuie reduse cu 43% până la sfârșitul deceniului. Nivelurile de metan trebuie, de asemenea, reduse cu o treime, conform hârtiei.

„Suntem la o răscruce. Deciziile pe care le luăm acum ne pot asigura un viitor viabil. Avem instrumentele și know-how-ul necesare pentru a limita încălzirea”, spune președintele IPCC, Hoesung Lee.

Publicația subliniază că între 2010 și 2019, emisiile de gaze cu efect de seră au fost la cel mai înalt nivel din istoria omenirii. Totuși, în aceeași perioadă, raportul notează că costul energiei regenerabile a scăzut cu până la 85%.

„Sunt încurajat de măsurile climatice luate în multe țări”, spune Lee, „există politici, reglementări și instrumente de piață care se dovedesc eficiente.Dacă acestea sunt extinse și aplicate mai pe scară largă și mai echitabil, ele pot sprijini reduceri profunde ale emisiilor și pot stimula inovația”, a declarat președintele IPCC, Hoesung Lee.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel