Încălzirea globală NU stă în loc. Date îngrijorătoare despre EUROPA
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Europa se încălzește mai rapid decât media globală, iar anul trecut a fost cel mai fierbinte din istorie.

Europa se încălzește mai rapid decât media globală, iar anul trecut a fost cel mai fierbinte din istorie, transmite BBC.

În timp ce 2019 a fost, la nivel global, al doilea cel mai cald an care a existat vreodată, o serie de valuri de căldură a împins continentul european la un alt nivel de temperaturi.

+2 grade Celsius

În ultimii cinci ani, temperaturile globale au fost, în medie, cu un grad Celsius mai ridicate decât la finalul secolului al XIX-lea. În Europa, în aceeași perioadă, temperaturile au fost cu 2 grade Celsius mai mari.

Informațiile au fost publicate de a 50-a aniversare a Zilei Pământului. Organizația Mondială a Meteorologiei (OMM) transmite că semnalele fizice de schimbare climatică au început să prindă viteză în ultimii cinci ani, fiind cea mai caldă perioadă din istoria înregistrărilor.

Datele europene, provenite de la serviciile Copernicus, arată cum 11 din cei mai calzi 12 ani din istorie au fost înregistrați după anul 2000. Condițiile fierbinți și valurile de caniculă din vară au dus la secete în multe părți ale Europei Centrale.

Un trend clar de încălzire

Puse laolaltă, datele arată „un trend clar de încălzire în ultimii 40 de ani". „Europa s-a încălzit într-adevăr mai rapid decât media globală", a spus prof. Rowan Sutton.

„Acest lucru se întâmplă din două motive. În primul rând, regiunile terestre se încălzesc, în general, mai rapid decât oceanele, tocmai pentru că umiditatea specifică oceanelor încetinește rata încălzirii", a spus el. „În al doilea rând, reducerile în anumite forme ale poluării aerului au contribuit la recenta încălzire europene, mai ales vara".

În acest ritm, continentul european încalcă promisiunea din Paris, prin care a pledat pentru menținerea creșterii temperaturilor „cu mult sub" 2 grade Celsius.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel