Data publicării:

Încălzirea globală, confirmată oficial. Climat extrem în tot mai multe zone ale globului

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
furtuna
furtuna

Organizaţia meteorologică mondială (OMM) a anunţat joi că 2010 a fost anul cel mai cald înregistrat vreodată, confirmând o tendinţă "semnificativă" de încălzire a climei pe termen lung, relatează AFP.

Anul trecut "a fost cel mai cald înregistrat vreodată", depăşind uşor anii 2005 şi 1998, a explicat secretarul general al OMM, Michel Jarraud, într-o conferinţă de presă. Ultimele date compilate de organizaţie, pornind de la informaţiile Oficiului de meteorologie al Centrului britanic Hadley, ale NASA şi ale Centrului naţional de date climatice american, confirmă astfel un raport preliminar stabilit pentru o perioadă de zece luni şi publicat la începutul lui decembrie în cadrul unei conferinţe a Naţiunilor Unite despre încălzirea climatică, ce a avut loc la Cancun, în Mexic. Ele confirmă, de asemenea, "o tendinţă semnificativă de încălzire pe termen lung a planetei", a continuat Jarraud. Oficialul a subliniat astfel că "ultimul deceniu a fost cel mai cald înregistrat vreodată" de la existenţa statisticilor, la sfârşitul secolului XIX. Cei mai calzi zece ani înregistraţi vreodată au fost cei de după 1998.

În detaliu, temperaturile în 2010 au fost cu 0,53 de grade Celsius mai ridicate decât media perioadei 1961-1990. Anul 2010 a fost, de asemenea, marcat de o "continuare a topirii calotei glaciare arctice" pentru care "nu există nicio veste bună", a declarat Jarraud. De fapt, în decembrie, mărimea calotei arctice a fost mai scăzută decât oricând, ajungând la 1,3 milioane de metri pătraţi în raport cu media lunilor decembrie din perioada 1979-2000. Aceste date au fost dezvăluite "în pofida unui fenomen La Nina foarte puternic", a continuat Jarraud, care a subliniat că anul a fost marcat de mari disparităţi în lume.

Fenomene meteo extreme, în tot mai multe regiuni ale globului

Regiuni precum Africa sau vestul Asiei, Groenlanda şi nordul Canadei au cunoscut temperaturi excepţional de ridicate. În schimb, anul a fost mai degrabă rece pentru nordul Europei şi centrul şi estul Australiei. Astfel, decembrie a fost neobişnuit de rece în mare parte din Europa, care s-a văzut paralizată timp de mai multe zile de ninsorile abundente. În unele părţi din Norvegia şi Suedia, temperaturile au fost chiar cu 10 grade mai mici decât valorile normale sezoniere. De asemenea, decembrie a fost luna cea mai friguroasă din 1890 în centrul Angliei. Anul a fost marcat de numeroase fenomene climatice extreme, cum ar fi canicula din Rusia, inundaţiile din Pakistan cauzate de un muson extrem de violent, sau, mai recent, inundaţiile din Brazilia, Sri Lanka sau Australia, arată OMM. Dacă evenimentele din Australia par legate de La Nina - episod meteorologic care se caracterizează prin temperaturi anormal de scăzute ale apelor de suprafaţă în sectoarele central şi estic ale Pacificului - originea altor catastrofe este dificil de stabilit, a explicat Jarraud, insistând pe complexitatea fenomenelor climatice. Dar ceea ce pare clar, a adăugat el, este că "din nefericire", tendinţa este către o "creştere a numărului acestor fenomene" extreme, chiar dacă numărul victimelor provocate este în scădere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel