Încă un etnic român din regiunea Cernăuți a murit pe frontul din Ucraina
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 06 oct 2022, 09:33
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Pe front a murit militarul Arcadie Farcaș din Cupca, regiunea Cernăuți.  

În războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina a murit încă un militar ucrainean de origine română. Este vorba despre soldatul Farcaș Arcadie, fiul lui Ion, originar din localitatea Cupca, comuna Suceveni, regiunea Cernăuți.

Conform unui comunicat publicat pe Facebook de Consiliul local Suceveni, militarul născut pe 14 noiembrie 1987 a fost ucis în apropierea localității Nove, raionul Kramatorsk, regiunea Donețk, conform Bucpress.

În ciuda unui memoriu al românilor din Ucraina, Kievul nu renunță la „limba moldovenească“: Agresorul rus ar putea incita la dușmănie interetnică în țara noastră

La 31 august 2022, de Ziua Limbii Române, Ministerul Afacerilor Externe  al Ucrainei a răspuns memoriului Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU), care a solicitat din nou autorităților ucrainene să recunoască inexistența „limbii moldovenești” și să anuleze ordinele privind introducerea cotelor de limbă ucraineană în școlile cu predare în „limba moldovenească”.

CNRU este uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri și instituții de presă din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev.

MAE de la Kiev arată că Ucraina pune în aplicare prevederile concluziilor Comisiei de la Veneția privind prevederile Legii Ucrainei „Cu privire la educație” din 5 septembrie 2017 privind utilizarea limbii de stat și a limbilor minorităților, precum și a altor limbi în educație, precizând că minoritățile naționale ale Ucrainei, ale căror limbi sunt limbi oficiale ale Uniunii Europene și care au început să obțină studii medii generale înainte de 1 septembrie 2018 în limba minorității naționale în cauză, până la 1 septembrie 2023, continuă să dobândească aceste studii în conformitate cu regulile care existau înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi, cu o creștere treptată a numărul de discipline studiate în limba ucraineană.

În același timp, în răspunsul oficial se spune: 

„Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în condițiile agresiunii militare pe scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, problema renunțării la folosirea termenului „limba moldovenească” poate fi folosită de agresor pentru a incita la dușmănie interetnică în țara noastră” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?