Încă un deces din cauza rujeolei, în România. Aproape 1.000 de noi cazuri înregistrate în ultima săptămână
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
În România au fost înregistrate 13 decese din cauza rujeolei, de la începutul lunii decembrie, când a fost declarată epidemia de rujeolă.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada că în perioada 1 ianuarie 2023 - 14 aprilie 2024 s-au confirmat 12.346 cazuri de rujeolă, iar în ultima săptămână s-au înregistrat 949 de cazuri noi și un deces.

Decesul a fost raportat la un adult, un bărbat de 41 de ani, cu antecedente necunoscute de vaccinare împotriva rujeolei, care a fost contact cu fiul său ce prezenta simptomatologie clinică de rujeolă, având mai multe comorbidități, între care obezitate morbidă, boală pulmonară cronică obstructivă și hipertensiune. 

Unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri

Potrivit INSP, de la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 13 decese din cauza rujeolei.

Cele 12.346 cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în toate județele și în București. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în județele Brașov - 1.854 și Mureș - 1.132, precum și în București - 1.305.

În perioada 6 decembrie 2023 (de când în România a fost declarată epidemie de rujeolă) - 14 aprilie 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost utilizate 122.387 de doze de vaccin ROR, din care 19.544 utilizate pentru copii cu vârste între 9 și 11 luni, scrie Agerpres.

Vaccinarea ROR se află în calendarul național de vaccinare și se face la copiii de 1 an, cu prima doză, iar între vârsta de 5 și 7 ani, cu a doua doză, necesară pentru că 5% dintre copii nu răspund la prima doză.

Citește și: Rujeola, una dintre cele mai contagioase boli la nivel mondial. Copiii sub vârsta de un an, extrem de vulnerabili

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel