Data actualizării:
Data publicării:

Încă o posibilă tragedie umanitară cauzată de FIFA după cea din Qatar. Candidatura unică a Arabiei Saudite reliefează probleme grave în interiorul organizației

Autor: Mihai Preda | Categorie: Sport
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Organizațiile pentru drepturile omului avertizează că o nouă Cupă Mondială va fi afectată de decese și suferințe în rândul muncitorilor slab plătiți dacă FIFA nu ia măsuri urgente pentru a se asigura că Arabia Saudită abordează abuzul larg răspândit asupra forței sale de muncă migrante.

Cu Arabia Saudită drept unic ofertant, este aproape sigur că va fi aleasă de FIFA în acest an pentru a găzdui Cupa Mondială din 2034. Grupurile pentru drepturile omului susțin însă că "muncitorii nu își pot permite o repetare a Qatar 2022", relatează The Guardian.

Minky Worden, director de inițiative globale la Human Rights Watch, afirmă: "FIFA încă nu a învățat lecția că acordarea unui mega-eveniment de miliarde de dolari, fără o verificare temeinică sau transparență, poate costa viețile lucrătorilor migranți și poate cauza riscuri grave pentru drepturile omului."

Avertismentele vin ca răspuns la o investigație a The Guardian, care a descoperit dovezi privind un număr ridicat de decese inexplicabile ale muncitorilor migranți din Bangladesh în Arabia Saudită. Cel puțin 13.685 de cetățeni din Bangladesh au murit în ţara arabă între 2008 și 2022, conform datelor guvernului din Bangladesh. Numai în 2022, au murit peste 1.500 de persoane din această ţară asiatică, o rată de peste patru pe zi.

Nu este clar dacă rata mortalității este proporțională cu numărul mare de cetățeni din Bangladesh (aproape jumătate de milion în 2023) care migrează în Arabia Saudită. Cu toate acestea, The Guardian a descoperit că trei sferturi dintre decesele muncitorilor migranți din Bangladesh, înregistrate în Arabia Saudită în 2022, au fost clasificate drept "naturale" de către guvernul din Bangladesh, pe baza dovezilor furnizate de autoritățile saudite. Decesele s-au produs chiar dacă toți lucrătorii migranți trebuie să treacă un examen medical înainte de a pleca spre regatul din Golf. Vârsta medie a celor decedați a fost de 44 de ani.

Certificatele de deces emise de autoritățile saudite și consultate de The Guardian nu menționează cauza principală a decesului. Grupurile pentru drepturile omului spun că acest lucru face ca decesele să fie efectiv inexplicabile. Experții susțin că nivelul de trai precar, condițiile grele de muncă, temperaturile extreme și stresul sever suportate de mulți muncitori ar putea fi factori care contribuie la aceste decese.

Fluxul de lucrători din Bangladesh către Arabia Saudită este de așteptat să crească dramatic dacă țara este aleasă să găzduiască Cupa Mondială din 2034.

Ca și Qatar, Arabia Saudită se bazează în mare măsură pe muncitorii migranți, în special din Asia de Sud și din părți ale Africii. Regatul are peste 13 milioane de rezidenți străini, dintre care cetățenii din Bangladesh reprezintă cea mai mare naționalitate – peste 2 milioane în 2022.

Deși Arabia Saudită a introdus unele reforme limitate ale muncii în ultimii ani, riscurile cu care se confruntă muncitorii migranți slab plătiți sunt susceptibile să crească dacă regatului i se acordă Cupa Mondială.

Acuzații anterioare și reforme recente

FIFA s-a confruntat cu critici severe din cauza abuzurilor suferite de muncitorii migranți slab plătiți în perioada premergătoare Cupei Mondiale din 2022 din Qatar. Rapoartele au vizat decese ale muncitorilor migranți, muncă forțată și condiții de muncă exploatatoare.

Ella Knight, cercetător în domeniul drepturilor forței de muncă migrante pentru Amnesty International, a îndemnat autoritățile saudite să se asigure că toate decesele "inexplicabile" vor fi investigate temeinic, având în vedere dovezile care evidențiază legăturile dintre decese premature și condițiile de muncă nesigure. "Acești muncitori nu își pot permite o repetare a Qatarului 2022 și a tuturor suferințelor pe care a fost construită."

Amnesty International menționează că descoperirile ar trebui să pună o presiune intensă asupra FIFA pentru a explica modul în care Arabia Saudită poate respecta politicile privind drepturile omului și standardele de muncă pe care țările gazdă ar trebui să le îndeplinească.

O decizie finală privind găzduirea turneului este așteptată în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel