Data actualizării:
Data publicării:

Încă avem o mentalitate colectivistă. Gilia Crina, despre o trăsătură definitorie a poporului român (VIDEO)

Autor: Flaviu Predescu  | Categorie: Stiri
WhatsApp
Încă avem o mentalitate colectivistă. Gilia Crina, despre o trăsătură definitorie a poporului român
Încă avem o mentalitate colectivistă. Gilia Crina, despre o trăsătură definitorie a poporului român

Invitată în emisiunea De Ce Citim, Gilia Crina, trainer & advisor în soft skills, a vorbit despre o trăsătură definitorie a poporului român. 

Invitata a făcut referire și la concluziile unui studiu făcut de profesorul Daniel David, regăsit în cartea Psihologia Poporului român, editura Polirom, 2015. 

„Această carte o recomand atât celor care activează în politică, cât și celor care sfătuiesc oamenii politici, dar din punctul meu de vedere este imperios necesar ca orice om care votează sau are un anumit interes să fie conștient de modul în care noi funcționăm și de factorii socio-culturali care ne afectează gândirea pe cât de critică o credem noi că este de fapt. O să înțeleagă mult mai mult din cartea și studiul făcut de domnul Daniel David.

Ce m-a frapat foarte este că încă avem o mentalitate colectivistă. În ceea ce privește leadership-ul, în raport cu Statele Unite, unde avem era individualismului, totul este despre „mine/ eu” și acolo este un atu, într-o societate colectivistă este percepută ca aroganță. Dacă în Statele Unite modul în care se lansează o campanie (Vine un politician și spune: „Eu vreau să candidez! Eu vreau această funcție! Eu consider că mă pricep, dispun de toate elementele și votați-mă, pentru că doresc și pot să fac această schimbare) a subliniat psihologul. 


În România este considerat un arogant 


„Ei bine, dacă ne întoarcem în România și avem un astfel de politician, care își anunță candidatura într-un astfel de mod, se consideră a fi arogant, poate chiar narcisic. În schimb, într-o societate colectivistă, o lansare de campanie sună cam așa: „mă, eu nu vreau să fiu șeful, dar dacă voi vreți…mă sacrific de dragul vostru.

Într-o societate ca cea americană atitudinea de tipul „eu pot” este luată ca un semn de putere, iar în România o astfel de inițiativă este pedepsită. Într-o societate de tip colectivist trebuie să ai acordul majorității ca să poți să mergi mai departe” a sublinia Gilia Crina.  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel