Data publicării:
800 de români încă se află în Israel. Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe: Situația e extrem de complicată în Fâșia Gaza
Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe, a oferit noi informații despre românii care încă se află în Israel.
"Situația este fluidă. Estimăm că, în jur de încă 800 de cetățeni români se mai află în Israel, dar situația e volatilă. În fiecare zi, mai mulți cetățeni au indicat unde se află și au solicitat sprijin. Suntem atenți la cifrele pe care le spunem și obiectivul nostru e să ne concentrăm să repatriem cât mai mulți cetățeni români, cât mai repede. La acest moment, putem gestiona situația cu avioane TAROM și ale companiilor private. În funcție de evoluții, avem în vedere și alte opțiuni, dar acum ne concentrăm pe suplimentarea curselor TAROM”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, la Digi 24.
350 de români sunt în Fâșia Gaza: "Situația e extrem complicată"
"Avem o situație a românilor din Fâșia Gaza. Situația este extrem de complicată. Suntem în contact cu o parte din ei, avem situația celor care doresc și au solicitat evacuarea și repatrierea. Suntem în dialog cu autoritățile israeliene, dar si cu cele din țările vecine. Solicitarea de evacuare o avem de la 100 de persoane. În jur de 350 de români sunt în Fâșia Gaza, dar nu toți au solicitat evacuarea”, a precizat ministrul.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află sau tranzitează statul Israel să urmeze instrucțiunile autorităților locale, să se adăpostească în clădiri și, când situația va permite, părăsirea țării. Totodată, MAE atenționează cetățenii români care intenționează să călătorească în Statul Israel să își reprogrameze călătoria.
Contactarea autorităţilor române
Cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Statul Israel sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate la adresa de e-mail [email protected], pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon:
- Ambasadei României la Tel Aviv
+972 3 5290613
+972 3 5244644
+972 3 5242482
+972 54 5643279
- Consulatul General al României la Haifa
+972 747 408 934
+972 543 998 038
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en și www.mae.ro - rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.
Recomandări generale
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.
MAE recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Statul Israel:
- să poarte asupra lor documentele de identitate în original și să manifeste maximum de atenţie la punctele militare israeliene de control, având în vedere că neînţelegerea şi nerespectarea procedurilor pot avea consecinţe serioase;
- să manifeste prudenţă în alegerea traseelor şi localităţilor, în cazul călătoriilor pe cont propriu;
- să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;
- să manifeste atenție în zonele publice;
- să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
- să urmărească măsurile locale de apărare civilă care sunt în vigoare (www.oref.org.il);
- să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în autovehicule.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News