Încă 30 de F-16 pentru Ucraina. Belgia va furniza aparatele de zbor până în 2028
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Belgia va furniza Ucrainei 30 de avioane de vânătoare F-16 până în 2028, a anunțat ministrul belgian de externe Hadja Lahbib într-un interviu acordat postului belgian de televiziune RTL pe 28 mai. 

Primele dintre aceste avioane ar trebui să ajungă în Ucraina până la sfârșitul anului, a adăugat ea, scrie Kyiv Independent.

Anunțul vine în contextul vizitei președintelui Volodymyr Zelensky în Belgia, programată tot pentru 28 mai, pentru a semna un acord bilateral de securitate.

Lahbib a precizat că acordul privind avioanele de vânătoare F-16 va fi semnat pe 28 mai la Bruxelles.

Belgia a fost printre primele țări care s-au alăturat coaliției formate în vara anului 2023 pentru a sprijini Forțele Aeriene ale Ucrainei. Inițiativa a fost condusă de SUA, Danemarca și Olanda.

În octombrie anul trecut, Belgia a anunțat că va furniza Ucrainei mai multe avioane de vânătoare F-16, fără a specifica un număr exact, și că va ajuta la formarea piloților ucraineni în țările UE.

Pe lângă Belgia, Olanda, Danemarca și Norvegia s-au angajat, de asemenea, să furnizeze Ucrainei zeci de avioane de vânătoare de generație a patra fabricate în SUA.

Ministerul Apărării din Danemarca a anunțat în februarie că Ucraina va primi primul lot de avioane de vânătoare F-16 chiar din această vară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel