Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri: Ce nu au voie să facă femeile
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Înalțarea Domnului
Înalțarea Domnului
Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri: Ce nu ai voie să faci. Înălţarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptămână a VI-a, după Paşti. Anul acesta o sărbătorim pe 6 iunie. 

Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri. Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, că aceştia să nu se lase copleşiţi de durerea despărţirii. În această zi creştinii se salută cu "Hristos S-a înălţat!" şi "Adevărat S-a înălţat!".

Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri. Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Şi-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta S-a înălţat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9), scrie crestinortodox.ro.

Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri. De această zi sunt legate o serie de practici legate de cultul morților. Pomenirea celor trecuți în neființă, ospătarea sufletelor care plutesc în aer, în drum spre cer, curăţirea şi împodobirea mormintelor cu flori, frunze şi ramuri de paltin, sunt doar câteva dintre datinile specifice Ispasului.

Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Ce nu au voie să facă femeile

Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri. În această zi, nu trebuie să înstrăinăm obiectele din gospodărie pentru ca familie să aibă parte de vigoare și sănătate, tot anul. 

Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri: Ce nu au voie să facă femeile. Femeile nu împrumută sare și nu dau foc din casă, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.

Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri. Potrivit unei legende populare, la naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, în grajdurile lui Crăciun, unde a fost găzduită Maica Domnului, boii au fost blânzi, însă caii au început să producă un zgomot foarte puternic.

Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri. Atunci Maica Domnului a cerut ca acei cai să nu fie sătui decât o dată pe an, timp de un ceas, în joia din săptămâna a şasea după Paşti, perioadă căreia i s-a spus şi „Paştele Cailor".

Înălțarea Domnului, 6 iunie 2019. Tradiții și obiceiuri. „În noaptea şi ziua de Ispas au loc numeroase obiceiuri şi practici magice de apărare: culegerea şi sfinţirea florilor, frunzelor şi ramurilor de alun, nuc, leuştean, paltin, lovirea vitelor şi oamenilor cu leuştean, încingerea peste mijloc (brâu) a fetelor şi femeilor cu leuştean, îmbunarea spiritelor morţilor cu ofrande bogate, vrăji şi descântece", a explicat Doina Işfanoni, cercetător ştiinţific la Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală, potrivit Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel