În Tel Aviv, totul e gol. ”Nu sunt oameni pe stradă, nu sunt mașini multe”. Miriam Rosman ne-a dezvăluit ce o întreabă gemenii săi când iese din casă: Toți suntem șocați aici
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Israeliancă cu origini româneşti, mărturii pentru DC NEWS, din Tel Aviv / Foto: Facebook Miriam Rosman
Israeliancă cu origini româneşti, mărturii pentru DC NEWS, din Tel Aviv / Foto: Facebook Miriam Rosman
Miriam Rosman, o israeliancă cu origini româneşti, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre situația din Israel, în a 7-a zi de război.

Miriam Rosman s-a născut în Israel, dar a învățat limba română de la bunicii ei din România. Spune că ultima dată a fost în țara noastră în anul 2017, atunci când a ținut un curs la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din București. De atunci nu a mai fost în România și nici nu știe când o va mai face. Acum trăiește oroarea războiului, după ce Hamas i-a atacat țara în urmă cu 7 zile.

"Țara este tristă, devastată. În fiecare zi vedem ororile și masacrul care s-a făcut, auzim despre oameni care nu știu unde sunt copiii lor, bunicii, bebelușii, oameni care au trecut prin adevărate orori. Familii întregi au fost masacrate. Totuși, e o enormă solidaritate acum aici. Fiecare face ce poate și cum poate pentru a ajuta. Pot să spun că este și o revoltă care începe din partea oamenilor care au scăpat din coșmarul acesta. Apar voci în presă, la televizor, care spun că s-a știut, ce au știut...

"Țara mea este în război, iar acesta este numai începutul"

Țara mea este în război, iar acesta este numai începutul. Încă nu este sigur că toți teroriștii care erau în sud au fost eliminați, poate mai sunt din ăștia care se plimbă, că o zi după alta ies sau la Așkelon, sau la Sderot...  Aseară au atacat la Ierusalim. Eu sunt în Tel Aviv, dar cu o mașină într-o oră, o oră și un pic sunt la Sderot sau în zonele unde a fost oroarea de sâmbătă. Suntem la 30 de minute de la Așkelon și Sderot, așa că nu e așa de departe pentru un terorist care a reușit să se infiltreze să ajungă aici", a spus Miriam Rosman pentru DC NEWS.

Miriam Rosman ne-a spus că din fericire astăzi nu au mai sunat alarmele în Tel Aviv, dar în sud acestea încă răsună. Întrebată ce fac oamenii din Tel Aviv în aceste momente, dacă ies din casă, Miriam Rosman a spus: "Este un oraș cosmopolit și de obicei toată lumea e afară la cafenele, dar acum nu, totul e gol. Nu sunt oameni pe stradă, nu sunt mașini multe, oamenii încearcă să se afle în locuri în care pot să se adăpostească în caz de nevoie".

Miriam Rosman: Gemenii mei mă întreabă de fiecare dată când trebuie să ies din casă ce voi face dacă va fi Hamas afară

În plus, femeia ne-a mărturisit că gemenii ei în vârstă de doar 6 ani sunt îngrijorați de fiecare dată când ea iese din casă.

"Eu am gemeni în vârstă de 6 ani. Băieții de fiecare dată când trebuie să ies din casă, și nu mă duc să mă plimb, mă duc la televiziune sau la cumpărături, mă întreabă ce voi face dacă va fi Hamas afară. I-am spus să nu aibă nicio grijă, voi fi atentă și voi găsi unde să mă adăpostesc. Și asta se întâmplă nu doar la mine în casă. Se întâmplă în contextul în care copiii mei sunt încă depărtați de tot ce înseamnă războiul, dar suntem toți șocați aici", a mărturisit Miriam Rosman.

"Trebuie să eliminăm Hamas-ul, să îi nimicim"

"Ne va lua încă mult timp să digerăm, să înțelegem ce s-a întâmplat și după ce se va termina războiul vor apărea multe întrebări în legătură cu motivul pentru care s-au întâmplate toate acestea. (...) Dar, deocamdată, suntem în război și primordial pentru mine sunt două lucruri: războiul și să fim uniți, solidari. Trebuie să eliminăm Hamas-ul, să îi nimicim, să distrugem toți liderii Hamas.

Ei nu mai pot exista. Vor să elimine statul Israel pentru totdeauna, de asta trebuie acum ca liderii Hamas să fie terminați. Nu am alte cuvinte. Eu sunt umană de obicei și pacifistă, și țara mea este o țară umană și democrată și din cauza asta rugăm acum populația din Gaza să meargă în nord ca să nu aibă de suferit. Dar, din păcate, chiar teroriștii Hamas își folosesc populația lor. Îi pun în spitale, în școli, ca să îi protejeze pe ei. Ei sunt inumani, barbari, toată lumea vede asta", a mai spus Miriam Rosman pentru DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel