Data publicării:

În septembrie 2024, vor crește 3 milioane de pensii. Ce se întâmplă cu celelalte două milioane? Răspuns exclusiv de la vârful Casei de Pensii. Daniel Baciu, informații despre recalculare

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat cum și cu cât vor crește pensiile în 2024. 

"În anul 2024, vom avea două creşteri de pensii. Odată cu 1 ianuarie, unde vor beneficia toţi pensionarii sistemului public de pensii - vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari, iar cu 1 septembrie pensiile se vor recalcula pe noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor. Aici contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, contează foarte mult valoarea indicelui de corecţie pe care l-a avut în momentul ieşirii la pensie. Deci nu mai este o creştere în procent fix, cum este de la 1 ianuarie, ci este o creştere în funcţie de constantele, de variabilele, pe care vi le-am spus", a punctat Daniel Baciu.

Președintele Casei de Pensii a estimat că vor creşte aproximativ 3 milioane de pensii, din 5 milioane recalculate.  "Acest lucru este variabil, depinde de la un pensionar la altul, în funcţie de istoricul profesional. Aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte", a transmis Daniel Baciu, conform Agerpres. 

În ceea ce priveşte softul pentru recalcularea pensiilor, preşedintele CNPP a precizat că el va fi implementat când legea va fi publicată în Monitorul Oficial. "Softul îl vom face în momentul când vom avea legea publicată în Monitorul Oficial, pentru că nu ne permite Legea finanţelor să angajăm credite bugetare pentru noul soft până când nu avem legea finalizată şi publicată în Monitorul Oficial. După aceea trebuie să facem normele de elaborare a legii, avem trei luni de zile să facem aceste norme, şi după aceea vom putea efectiv să facem noul program informatic care să respecte întocmai prevederile noii legi a pensiilor", a concluzionat Daniel Baciu.

Totodată a spus că se află la sfârșitul procesului de digitalizare, la 95%. 

În urma celor declarate mai sus, l-am contactat pe președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, cu următoarele întrebări clarificatoare: 

Roxana Neagu, dcnews.ro: Ați spus că vor crește aprox. 3 milioane de pensii la recalcularea din septembrie 2024, din 5 milioane. Ce se întâmplă cu celelalte 2 milioane?

Daniel Baciu, CNPP: Nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, există un principiu în sistemul public de pensii care specifică faptul că rămâi în plată cu cuantumul cel mai avantajos.

Roxana Neagu, dcnews.ro: Ați spus că softul pentru recalculare va fi făcut odată ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial. Adică nu a început recalcularea pensiilor, iar softul va fi disponibil după cele trei luni avute la dispoziție pentru elaborarea normelor?

Daniel Baciu, CNPP: Softul nu se poate realiza decât atunci când avem o lege certă publicată în MO, nu poți angaja credite bugetare pentru soft bazat doar pe un proiect de lege; odată ce avem programul informatic de calcul al pensiilor, și procesul de evaluare/digitalizare a dosarelor de pensie finalizat, recalcularea este relativ ușor de făcut astfel încât în luna septembrie vom avea pensiile recalculate așa cum prevede legea de fapt. 

Prin urmare, pentru două milioane de pensionari pensiile nu vor scădea, dar nici nu vor crește, iar recalcularea va începe când va exista programul informatic, fiind date asigurări că recalcularea va fi gata la timp. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel