În Rusia presa și autoritățile fac GLUME despre "data invaziei" anunțată de Occident. "Vă rog, vreau să-mi planific concediul"
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 16 feb 2022, 14:52
WhatsApp
În Rusia presa și autoritățile fac GLUME despre "data invaziei" anunțată de Occident. "Vă rog, vreau să-mi planific concediul" / Foto: Pixabay, de RobinHiggins
În Rusia presa și autoritățile fac GLUME despre "data invaziei" anunțată de Occident. "Vă rog, vreau să-mi planific concediul" / Foto: Pixabay, de RobinHiggins
Autoritățile și presa din Rusia  fac glume despre "data invaziei" asupra Ucrainei, anunțată de Occident.

În timp ce europenii sunt îngrijorați, rușii par foarte relaxați în acest zile, făcând chiar și glume. Autorităţile şi media de stat din Rusia s-au distrat miercuri pe seama "datei invaziei" ruse în Ucraina, anunţată de media occidentale că ar avea loc pe 16 februarie, potrivit unor surse din serviciile americane de informaţii, relatează Agerpres, citând AFP.

"Am o rugăminte către media de dezinformare americane şi britanice (...), anunţaţi vă rog calendarul 'invaziilor' noastre pe tot anul care vine, pentru că vreau să-mi planific concediul", a scris pe Telegram Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

Ce s-a anunțat în presa din Occident


Săptămâna trecută, unele media anglo-saxone au indicat, citând surse anonime din administraţia SUA şi din serviciile de informaţii americane, că Rusia ar putea lansa o operaţiune împotriva Ucrainei chiar miercuri, 16 februarie. Respectivele surse au precizat şi că menţionarea unei date specifice ar putea face parte tocmai dintr-un efort de dezinformare al Rusiei.

O serie de ziare anglo-saxone au mers mai departe, afirmând chiar că invazia ar urma să se producă la o anumită oră, în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

"Noaptea a trecut ca de obicei. Am dormit liniştiţi. Dimineaţa, am început ziua în mod calm şi profesional", a comentat netulburat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Serghei Lavrov:  Așa ceva ne lasă perplecşi


Întrebat de eventuale contacte cu ţări străine în cursul nopţii, acesta a răspuns: "Nu avem obiceiul să intrăm în contact cu ţări străine noaptea".

"Nu aş spune că ne amuză, dar bineînţeles, aşa ceva ne lasă perplecşi", a nuanţat ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov.

În contextul în care occidentalii avertizează de câteva săptămâni asupra riscurilor unui atac al Rusiei în Ucraina, la ale cărei graniţe a desfăşurat zeci de mii de soldaţi, o retragere parţială a forţelor ruse, începută marţi, alimentează prudent speranţa unei ieşiri din criză, menţionează AFP. 

Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale

Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale, a declarat miercuri diplomatul rus Konstantin Gavrilov, citat de agenţia rusă de presă RIA, transmite Agerpres, citând Reuters.

Konstantin Gavrilov, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară şi controlul armelor, a mai anunţat că Rusia nu va lua parte la reuniunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare (OSCE) pentru a discuta despre exerciţiile militare ale Moscovei în Belarus.

Potrivit diplomatului rus, întâlnirea a fost cerută de statele baltice şi a fost programată pentru ora 14:00 GMT la Viena. În acelaşi timp, reprezentantul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a declarat miercuri că Rusia nu se aşteaptă la o escaladare a crizei privind Ucraina în următoarele săptămâni, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

Marile puteri sunt angajate într-una din cele mai profunde crize în relaţiile Est-Vest din ultimele decenii, disputele fiind în jurul influenţei de după Războiul Rece şi alimentărilor cu energie, în contextul în care Rusia vrea să oprească Ucraina vecină să adere vreodată la NATO. Rusia şi-a comasat forţele militare în apropierea Ucrainei, alimentând temerile privind o invazie. Moscova neagă că ar plănui un atac.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?