Data publicării:
O doză costă cât un pachet de biscuiți. Dr. Radu Țincu: Drogurile sintetice produc scurtcircuite la nivelul creierului / video
Medicul Radu Țincu, șeful Secției de Toxicologie din Spitalul de Urgență Floreasca din București, expert al Agenției Europene pentru Droguri, a fost invitat la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, unde a vorbit despre drogurile sintetice care sunt din ce în ce mai accesibile și periculoase, în special pentru tineri, din cauza prețului scăzut și impactului sever asupra creierului în dezvoltare.
Oana Stănciulescu a subliniat că, în România, consumul de droguri a crescut, iar drogurile devin din ce în ce mai periculoase și accesibile, chiar și pentru tinerii cu resurse limitate. Dr. Radu Țincu a explicat că piața drogurilor funcționează pe baza cererii și ofertei, existând atât droguri pentru persoane cu venituri mari, cât și pentru cei cu resurse mai reduse. În România, unde nivelul economic este scăzut, drogurile sintetice sunt foarte populare, fiind extrem de ieftine și provocând daune severe creierului prin suprasolicitarea sinapselor.
„Se consumă droguri. În România, numărul a crescut mai târziu. Ce citesc eu este că și calitatea acestor droguri se schimbă și apar droguri din ce în ce mai periculoase, din ce în ce mai puternice, din ce în ce mai nocive, cu bani puțini. Adică un copil de 10-15 ani care nu are bani, cum fură de pe acasă sau vinde ceva, poate să ia cele mai rele droguri, cele mai rele variante care se pot face. Trebuie să spunem că structura, compoziția, e din ce în ce mai periculoasă.”, a spus Oana Stănciulescu.
„Această piață a drogurilor funcționează foarte bine și se reglează pe balanța cerere-ofertă. Atât timp cât există cerere, va exista și ofertă și atât cât există diferite ierarhii economice și sociale, există și droguri destinate oamenilor care au foarte mulți bani, dar și oamenilor care nu au bani.
Din păcate, în România, pentru că avem un nivel economic scăzut comparativ cu țările din vestul Europei, este clar că piața care a căpătat o oarecare anvergură este cea a drogurilor sintetice. Aceste bombe chimice explodează în creierul oamenilor.
Din punct de vedere electrofiziologic, astfel de substanțe prăjesc sinapsele pentru că încep să elibereze foarte multe impulsuri electrice care cumva suprasolicită rețeaua noastră neuronală și se produc scurtcircuite la nivelul creierului. Aceste droguri sunt foarte ieftine, 7-8-10 lei o doză.”, a spus Radu Țincu.
O doză costă cât un pachet de biscuiți
Dr. Radu Țincu a subliniat că drogurile sintetice au un impact deosebit de sever asupra creierului tinerilor, care nu este complet maturizat până la aproximativ 21-24 de ani. De aceea, multe țări, inclusiv SUA, interzic consumul de alcool pentru a proteja dezvoltarea cerebrală.
„Costă cât un pachet de biscuiți. Îți dă mama să-ți iei mâncare și îți iei droguri de cei 10-15 lei pe care îi primești de acasă.”, a spus Oana Stănciulescu.
„Partea foarte proastă este că aceste droguri, care sunt de sinteză chimică, care au o brutalitate foarte ridicată asupra sistemului nervos central, nu acționează pe un creier care s-a format, așa cum se întâmplă în rândul persoanelor adulte, acționează asupra unui creier care se află în plină formare.
Procesele de dezvoltarea a creierului se finalizează undeva la vârsta de 21-22 sau chiar 24 de ani, după unii experți. Tocmai de aceea americanii interzic consumul de alcool până la vârstă de 21 de ani tocmai pentru ca să protejeze dezvoltarea creierului.”, a spus dr. Radu Țincu la emisiunea #Rezist, cu Oana Stănciulescu, de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News