În plin război, Putin lansează două spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube The Telegraph
Sursa Foto YouTube The Telegraph
Președintele rus, Vladimir Putin ,a salutat marți viitoarele lansări a două spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară, în ceea ce el a spus că fac parte dintr-un impuls pentru ”întărirea statutului Rusiei de mare putere arctică”.

La ceremonia de lansare Vladimir Putin a spus că unul dintre spărgătoarele de gheață, Ural, va începe să funcționeze încă din decembrie anul acesta, în timp ce celălalt, Yakutia, va fi transferat în flota de spărgătoare de gheață a Rusiei la sfârșitul anului 2024.

”Navele sunt de o mare importanță strategică pentru noi”, a spus Putin. ”Sunt necesare pentru a studia și explora Arctica, pentru a asigura o navigație sigură și durabilă în această regiune și pentru a crește traficul de-a lungul Rutei Mării Nordului”.

Președintele rus a adăugat că dezvoltarea ”cel mai important coridor de transport va ajuta Rusia să-și deblocheze mai pe deplin potențialul de export și să stabilească rute logistice eficiente, inclusiv către Asia de Sud-Est.

Uralul și Yakutia fac parte dintr-o clasă de spărgătoare de gheață mari și puternice, care sunt proiectate să reziste la intemperii și pot sparge gheața cu o grosime de până la trei metri, a raportat Newsweek. Cu aceste nave, Putin ar fi probabil să exploreze câteva interese cheie în Arctica, potrivit experților.

Începând cu 2022, Rusia este singura țară din lume care are spărgătoare de gheață cu propulsie nucleară în flota sa, potrivit companiei de stat ruse Rosatomflot. Canada are a doua cea mai mare flotă de spărgătoare de gheață din lume, după Rusia.

Resursele neexploatate în prezent din Arctica, cum ar fi petrolul și gazele, ar putea fi o altă atracție pentru Rusia, a fost de părere, Sean Spoonts, un veteran al Marinei SUA și redactor-șef al Special Operations Forces Report

Dr. Stephanie Pezard, un politolog senior la think tank-ul nonprofit RAND Corporation, a declarat pentru Newsweek că Rusia vede Arctica ca o ”regiune foarte strategică pentru”, din motive care includ potențialul său de transport maritim. Deoarece schimbările climatice au dus la o reducere a gheții marine, deschizând noi rute, Rusia vrea să-și demonstreze controlul și prezența în Arctica.

Chiar înainte de introducerea Uralului și Iakutiei, Rusia a făcut pași pentru a reconstrui o prezență arctică în ultimii 15 ani și ceva, inclusiv prin renovarea vechilor baze militare sovietice care fuseseră în mare parte abandonate de la Războiul Rece.

În același timp, dezvăluirea ceremonială de către Putin a spărgătoarelor de gheață ar putea fi, de asemenea, o încercare de a semnala că, deși în prezent se concentrează multă atenție asupra războiului din Ucraina, Rusia rămâne activă în alte regiuni, a adăugat Pezard.

Citește și:

Putin va participa la summitul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă de la Erevan

Președintele rus, Vladimir Putin, va vizita miercuri Erevan pentru a participa la o sesiune a Consiliului de Securitate Colectivă, principalul organ al blocului condus de Moscova, cunoscut sub numele de Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), relatează TASS.

La summit este de așteptat să participe prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, președintele belarus, Alexander Lukașenko, președintele kârgâzului, Sadyr Zhaparov și președintele tadjik, Emomali Rakhmon.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel