Data actualizării:
Data publicării:

În octombrie, trecem la ora de iarnă. Efecte dăunătoare pentru sănătate, ”sunt afectate în special persoanele tinere”

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Conf. univ.dr. Tudor Ciuhodaru a oferit mai multe sfaturi și recomandări despre cum să trecem mai ușor peste stresul trecerii la ora de iarnă.

Alegeri prezidentiale 2024

Trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021, când ora 04:00 devine ora 03:00. Vom dormi mai mult cu o oră.

'Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră, abia de luni vom simţi efectele, unele dintre ele pot fi foarte dăunătoare. Este vorba despre creșterea riscului de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional. De asemenea, poate creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi', a spus medicul Tudor Ciuhodaru.

Ce trebuie să știm

'Trebuie să avem în vedere următoarele lucruri. Majoritatea oamenilor se adaptează cu ușurință la schimbarea orei, organismul adaptându-se în 15 zile. Mai mult, particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.', a explicat Ciuhodaru.

'Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul nostru reacţionează. Cum? Prin creșterea activităţii sistemului nervos şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând mai multe schimbări, printre care amintesc modificări cardiovasculare, manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac. De asemenea, prin modificări neuropsihice determinate de insomnie sau somnolenţă, astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.', a punctat Ciuhodaru.

Sfat extrem de important. Recomandări

'Un sfat extrem de important și la care trebuie să fim atenți este următorul! Sub aceasta simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze. Din acest motiv, este necesar sa fiţi evaluaţi corespunzător de catre un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.

Recomand cinci lucruri esențiale pentru a trece cu bine peste schimbarea orei: Să ne planificăm corespunzător activitatea. Să evităm suprasolicitarea care vin din stimulentele nervoase, substanțe psihoactive sau a stiuațiilor de conflict.

Vă rog să nu neglijați un alt aspect primordial. Să petreceți cât mai mult timp în aer liber, să facem mișcare chiar și prin simple plimbări prin natură. Să nu uităm de o alimentație bogată în fructe și legume.', a mai punctat medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel