În Melitopol au început pregătirile pentru un referendum privind alipirea la Rusia
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
În Melitopol au început pregătirile pentru un referendum privind alipirea la Rusia / Foto: Pixabay, de Leonhard Niederwimmer
În Melitopol au început pregătirile pentru un referendum privind alipirea la Rusia / Foto: Pixabay, de Leonhard Niederwimmer
În Melitopol au început pregătirile pentru un referendum privind aderarea la Rusia.

Pregătirile pentru referendum au început în Melitopol, oraș din regiunea ucraineană Zaporijie, controlat de ruși, a declarat, marți, Galina Danilchenko, șefa administrației militaro-civile a orașului, scrie Interfax.

"Știm că viitorul nostru este cu Rusia, aici și pentru totdeauna. Și acum începem să ne pregătim pentru referendum.", a spus Danilchenko într-un mesaj video distribuit de serviciul de presă al Administrației Supreme de Stat a Rusiei, în urma vizitei prim-adjunctului șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko.

Reamintim că pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere a independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Pe 24 februarie, el a ordonat invadarea Ucrainei. În prezent, regiunea Herson este complet sub controlul forțelor ruse, iar regiunea Zaporojie este parțial sub asediu. Melitopol este al doilea cel mai populat oraș din Zaporojie și cel mai mare din zona controlată de ruși.

La 1 iunie, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că deciziile legate de viitorul Republicilor Populare Lugansk și Donețk, precum și al regiunilor Herson și Zaporojie din Ucraina, vor fi luate de locuitorii acestor zone. Ulterior, Peskov a explicat că decizia privind referendumurile nu trebuie luată la Kremlin, iar pentru aceasta „este necesar să se creeze condițiile adecvate”. 

VEZI ȘI: Ipocrizia liderilor Rusiei. Kremlinul spune că va lăsa locuitorii din regiunea Donbas, Zaporojie și Herson să decidă soarta regiunilor

Referendumul pentru alipirea regiunilor Donbas, Zaporojie și Herson la Federația Rusă ar putea fi organizat în această vară

Președintele Comisiei Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale, Leonid Slutsky, consideră posibil ca referendumurile privind aderarea la Rusia a regiunilor Donbas, Herson și Zaporojie, să aibă loc în această vară.

„Nu vreau să prezic, dar pot presupune că inițiativele de organizare a referendumurilor în aceste regiuni pot apărea foarte curând și ar putea avea loc, foarte posibil, în vară, și, logic, mai mult sau mai puțin simultan”, a spus Slutsky. 

El a adăugat că „decizia de a include teritoriile eliberate din Rusia în timpul unei operațiuni speciale în Ucraina ar trebui luată doar de populația acestor regiuni”, susținând astfel retorica lui Vladimir Putin care neagă că a invadat țara vecină și spune de la începutul războiului că el a ordonat "o operațiune specială" în care îi eliberează pe ucraineni de fasciști.

„Nu este un secret pentru nimeni că există astfel de sentimente în Donbas, în regiunea Herson, în Zaporojie și sunt destul de puternice”, a spus șeful comitetului, uitând să menționeze că soldații ruși nu au fost întâmpinați cu pâine și sare, așa cum a încercat să arate Kremlinul și nici nu au fost fericiți când le-au fost distruse școli și clădiri rezidențiale, în care au murit civili. Vezi mai mult AICI.

Potrivit acestuia, aceste probleme vor fi discutate la începutul lunii iunie în timpul vizitei delegației regiunii Donbas în Rusia. "La începutul lunii iunie, vom primi o delegație a Consiliului Popular la Moscova. Cu siguranță vom discuta toate aceste probleme la o întâlnire a fracțiunii LDPR", a spus Slutsky.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel