În marele cutremur din 1977 din România, mulți ar fi putut fi salvați. „A fost o crimă cum a acționat regimul comunist condus de Ceaușescu”
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Dictatorul Nicolae Ceaușescu, inspectând pagubele produse de cutremurul din martie 1977. Foto: Contemporanul.ro
Dictatorul Nicolae Ceaușescu, inspectând pagubele produse de cutremurul din martie 1977. Foto: Contemporanul.ro
Tragedia colosală care a lovit Turcia în această săptămână a amintit românilor de uriașul cutremur din 1977, cu consecințe devastatoare. Însă modul în care au acționat autoritățile regimului dictatorial al lui Nicolae Ceaușescu a amplificat numărul victimelor.

Amintim că pe data de 6 februarie 2022 sudul Turciei a fost lovit de două cutremure devastatoare, de 7,7 şi 7,6 grade și alte replici mai mici.

În Turcia bilanțul morților a urcat la aproape 25.000 în timp ce în Siria la aproximativ 3.000.

Ca urmare a tragediei din Turcia, multă lume și-a reamintit de cele întâmplate în 1977. În cadrul podcastului „Nod în Papură”, jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre acest subiect și au convenit că modul în care autoritățile comuniste au intervenit atunci a fost o crimă. 

Mai exact, în contextul în care Nicolae Ceaușescu era pleca din țară, conducerea a fost efectiv paralizată și nu a acționat până în momentul în care dictatorul s-a întors în România.

„În 77 a fost o adevărată crimă modul în care a acționat sistemul comunist. Ceaușescu era plecat din țară. Nimeni nu a comunicat nimic. Radioul și televiziunea au întrerupt programul, nimeni nu știa nimic, zvonurile circulau cu o viteză infernală. Nimeni nu a acționat până nu s-a întors Ceaușescu. S-au pierdut ore critice”, a comentat Val Vâlcu, în discuția cu Alfred Bulai.

Cei doi și-au amintit că ulterior au fost aduși mineri pentru a scoate lumea de sub dărâmături. Alfred Bulai a remarcat că minerii au lucrat și la metrou. „Erau mulți mineri, nimeni nu știa să sape în pământ în afara lor”.

Cutremurul din martie 1977

În seara zilei de vineri 4 martie 1977, România a fost zguduită de un puternic cutremur cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, având epicentrul în Munţii Vrancei. Precedentul mare seism din secolul al XX-lea produs în România avusese loc la 10 noiembrie 1940, având o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter.

Potrivit agenției naționale Agerpres, cutremurul din 77 a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti). Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel